1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropski parlament dodelio nagradu Saharov Raifu Badaviju

Evropski parlament dodelio nagradu Saharov Raifu Badaviju

Predsednik Evropskog parlament i lideri političkih grupa su 29. oktobra odlučili da nagrada Saharov za slobodu mišljenja bude dodeljena Raifu Badaviju. Badavi je bloger iz Saudijske Arabije koji je trenutno na izdržavanju kazne od 10 godina zatvora zbog vređanja islama na svom internet sajtu posvećenom promovisanju društvenog, političkog i verskog dijaloga. Ceremonija dodele nagrade će biti održana 16. decembra u Strazburu.

Badavi je bloger iz Saudijske Arabije, aktivista za ljudska prava i autor internet portala Saudijski liberali. Uhapšen je 2012. godine i potom osuđen na 10 godina zatvora, 1.000 udaraca bičem i visoku novčanu kaznu zbog vređanja islamskih vrednosti na svom blogu.

U januaru 2015. je javno dobio prvih 50 udaraca bičem. Usled međunarodnih osuda, ostatak kazne je odložen. Supruga Raifa Badavija, Ensaf Haidar koja trenutno živi u Kanadi sa troje dece, početkom ove nedelje je rekla da su vlasti Saudijske Arabije dale zeleno svetlo za nastavak bičevanja.

Poslanici Evropskog parlamenta su u februaru usvojili rezoluciju kojom su osudili bičevanje Badavija kao „okrutni i zastrašujući čin” i pozvali vlasti Saudijske Arabije da Badavija „odmah i bezuslovno puste na slobodu budući da je on zatvorenik savesti, zatvoren i osuđen samo zbog toga što je ostvarivao svoje pravo na slobodu izražavanja”.

Nagrada Saharov

Parlament svake godine dodeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je ustanovljena je 1988. kako bi se pojedincima i organizacijama odalo priznanje za odbranu ljudskih i osnovnih sloboda. Prošlogodišnji laureat nagrade je Denis Mukvege.

Potencijalne dobitnike nominuju političke grupe ili grupa od najmanje 40 poslanika Evropskog parlamenta. Na osnovu nominacija, odbori za spoljne poslove i razvoj usvajaju uži izbor od troje finalista. Odluku o dobitniku donosi Konferencija predsednika koju čine predsednik Evropskog parlamenta i lideri političkih grupa.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…