1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Evropski parlament bez plastičnih boca

Evropski parlament bez plastičnih boca

Evropski parlament

Berlin, 04. septembar 2018. – Evropski parlament počeo je u julu postepeno da izbacuje iz upotrebe plastične boce i druge predmete od plastike za jednokratnu upotrebu.

Odluka Biroa Evropskog parlamenta u skladu je sa naporima EU na putu cirkularne ekonomije i strategije za plastični otpad.

Reč je o realizaciji poslednje faze projekta u okviru koga je ranije postavljeno 166 česama u zgradama Parlamenta i obustavljeno iznošenje vode u plastičnim flašama na sastancima koji traju manje od sat i po.

Biro Evropskog parlamenta (predsednik i 14 potpredsednika) odlučio je zatim da se plastične boce postepeno izbace iz upotrebe na svim sastancima i da ih više ne bude ni na velikim događajima.

I ugostiteljski prostori u Evropskom parlamentu postepeno će prestati da koriste plastične čaše, pribor za jelo i drugo i zameniće ih biorazgradivim ili onim koji mogu da se recikliraju.

"Veoma sam srećna što je Parlament tom odlukom dao dobar primer u borbi za smanjenje plastičnog otpada", istakla je potpredsednica Evropskog parlamenta zadužena za ekoupravljanje i nadzor Hejdi Hautala.

Evropski parlament je naveo i da će se tokom procesa izbacivanja plastike poštovati postojeće ugovorne obaveze, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…