Evropski ombudsman pokrenuo istragu zbog brojnih optužbi za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima

Emili O'Rejli

Strazbur, 12. novembar 2020. – Ombudsman EU pokrenuo je istragu zbog navodnog neuspeha Evropske komisije da zaštiti prava migranata i izbeglica koji su se žalili da su ih hrvatski policajci maltretirali i pljačkali na granici.

Ombudsman EU istražuje potencijalno saučesništvo izvršnih organa EU u lošem upravljanju sredstvima koja je trebalo da budu potrošena na nadzor policijskih službenika.

Postoje brojne optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici sa BiH, uključujući i jedan incident u kojem je migrant pogođen iz vatrenog oružja.

Hrvatska konstantno odbacuje optužbe, a u oktobru je saopštila da će pokrenuti istragu s ciljem da se otklone sve sumnje.

U junu su mediji pisali da je Komisija pokrivala neuspeh Hrvatske da utroši novac EU namenjen za nadzor graničnih policajaca.

Zvaničnici Evropske unije optuženi u tekstu su za „nečuveno zataškavanje“ dokaza o neuspehu hrvatske Vlade u nadzoru policije, višestruko optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na svojim granicama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…