Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan podneo ostavku

Fil Hogan

Brisel, 27. avgust 2020. – Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan podneo je ostavku pošto je prekršio mere za suzbijanje epidemije COVID-19 tokom posete Irskoj, zbog čega se našao pod velikim pritiskom.

Hogan je rekao da je jasno da bi taj skandal ometao njegov budući rad u ključnim mesecima.

Hogan je 26. avgusta predao pismo ostavke predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen. Njegovu ostavku tražili su irski premijer i vicepremijer, jer nije ispoštovao zdravstvene mere dok je boravio u rodnoj Irskoj.

Postalo je jasno da kontroverza oko moje nedavne posete Irskoj počinje da ometa moj posao komesara EU i da će ugroziti moj rad u narednim ključnim mesecima„, saopštio je Hogan.

Izrazio je duboko žaljenje što je njegov put u Irsku izazvao toliku „zabrinutost, nelagodnost i uznemirenost“ i izvinio se irskom narodu zbog grešaka koje je napravio tokom posete.

Hogan je naveo da je uvek nastojao da se pridržava svih propisa o COVID-19 i da je verovao da je ispoštovao sve relevantne smernice za javno zdravlje u Irskoj, posebno posle potvrde negativnog testa na COVID-19.

Važno je reći da nisam prekršio nijedan zakon. Kao javni predstavnik, trebalo je da budem rigorozniji u pridržavanju smernica o COVID-19„, naveo je Hogan u pismu ostavke.

Njegova ostavka mogla da zada snažan udarac Evropskoj komisiji, imajući u vidu da je Hogan imao ključnu ulogu u pregovorima s Londonom o trgovinskim odnosima Velike Britanije i EU posle Bregzita. Pregovori Brisela i Londona se približavaju krajnjem roku u decembru, bez garancija za Irsku da će zadržati svoju jaku poziciju.

Hogan nije želeo da spekuliše o svom nasledniku, ali je za irsku televiziju RTE izjavio da će EU „voditi računa o interesima Irske“ u pregovorima.

U Irskoj je postojala zabrinutost zbog mogućnosti gubitka komesara za koga se smatra da je snažno branio trgovinske interese Irske, koji bi mogli da budu ugroženi ako pregovori s Londonom propadnu.

Predsednica EK je saopštila da poštuje njegovu odluku o ostavci i zahvalila mu na „neumornom radu„.

„Bio je vredan i poštovan član Kolegijuma“, napisala je Fon der Lajen.

Premijer Irske Mihal Martin i njegovi koalicioni partneri ocenili su da je Hogan ispravno postupio imajući u vidu okolnosti.

Svi imamo odgovornost da se pridržavamo zdravstvenih smernica i propisa„, naveli su irski zvaničnici.

Irska vlada je navela da je Hogan tokom boravka u Irskoj prekršio tri pravila usvojena u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Hogan po dolasku iz Brisela nije bio u 14-dnevnoj izolaciji, a takođe nije poštovao ograničenja putovanja u okrugu Kildare, gde je 8. avgusta uveden karantin i zabranjeno putovanje van okruga, „osim zbog posla ili drugih bitnih razloga„.

Zatim je 19. avgusta prisustvovao večeri povodom obeležavanja 50. godišnjice parlamentarnog golf kluba, na kojem je bilo više od 80 zvanica, iako mere, usvojene dan ranije, zabranjuju okupljanja u zatvorenom prostoru više od šest osoba iz najviše tri domaćinstva.

Zbog prisustvovanja toj večeri ostavke su već podneli irski ministar poljoprivrede i zamenik predsedavajućeg gornjeg doma parlamenta.

Hogan je prvobitno odbio da se izvini i tvrdio da može da putuje po zemlji jer je imao negativan test na korona virus i da je učinio sve da osigura da ne predstavlja opasnost ni po koga.

Skandal se, međutim, dodatno zakomplikovao kada je javnost saznala da ga je policija zaustavila jer je koristio telefon dok je vozio na putu na večeru u okrugu Galvej.

Hogan se kasnije izvinio zbog toga što je prisustvovao večeri.

Uviđam da je moje delovanje povredilo narod Irske i duboko mi je žao„, saopštio je 23. avgusta.

Hogan, bivši irski ministar, imenovan je za evropskog komesara za poljoprivredu 2014, a 2019. je izabran za komesara za trgovinu u trenutku zategnutih trgovinskih odnosa sa SAD i Kinom. Razmatrao je i mogućnost da se kandiduje za generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije, ali je odustao od toga.

Irska sada treba da predloži kandidate irske nacionalnosti za komesara.

Prema pisanju irskih medija, potencijalni kandidati za novog komesara trgovine su irski ministar spoljnih poslova Simon Kovini, potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis i bivši ministar Ričard Bruton. Svo troje su članovi vladajuće partije Fine Gael, iz koje je i Fil Hogan, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…