Evropski GPS od 2016.

Dva nova satelita evropskog sistema navođenja Galileo lansirana su 17. decembra iz francuske Gijane. Time se završava plan lansiranja 6 satelita ove godine u evropskom sistemu koji bi trebalo da postane funkcionalan krajem 2016. kao mogućnost za nove usluge za evropske korisnike, ali i konkurencija američkom GPS.

„Ekvivalent GPS-a ali sa drugim mogućnostima poput datiranja događaja dobićemo krajem 2016”, rekao je za AFP direktor francuske agencije za kosmička istraživanja CNES Žan-Iv Le Gal (Jean-Yves Le Gall). 

Lansiranje 11. i 12. satelita u sistemu Galileo trebalo bi da traje 3 sata i 48 minuta. Sateliti nemačke proizvodnje kompanije OHB postavljaju se na orbitu u visini od 23.222 kilometra. 

„Program je zaista na koloseku, napreduje, ispunjava obećanja”, ocenio je generalni direktor francuske firme zadužene za postavljanje satelita Arijanespas (Arianespace). 

Od lansiranja prvog eksperimentalnog satelita Džove (GIOVE) pre 10 godina, postavljena je u orbitu trećina od planiranih 30 satelita iz sistema Galileo i stvorena je mreža stanica na zemlji širom sveta. 

Cilj ovog značajnog projekta Evropske komisije je da smanji zavisnost od američkog sistema GPS, ali i da poboljša usluge za korisnike zahvaljujući velikoj preciznosti. 

„Galileo raspolaže poslednjim tehnološkim napretkom, za razliku od starijeg američkog GPS-a”, rekao je direktor programa Galileo u evropskoj ageciji za kosmička istraživanja ESA Didije Fevr (Didier Faivre). 

Pored toga, Galileo bi trebalo da ima bolju pokrivenost i veću preciznost od konkurenata zahvaljujući zome što je sistem zgusnutiji, a orbita viša. 

Jedna od velikih novina koje će doneti ovaj sistem odnosi se na operacije potrage i spasavanja. 

„Sa Galileom će se poziv u slučaju nužde videti iz bilo kog dela sveta, što sada nije slučaj'', navodi Fevr. 

Galileo će omogućiti i veću preciznost u poljoprivredi. Kako navodi direktor francuske agencije Le Gal zahvaljujući satelitskoj slici polja koji  meri stanje vegetacije dđubrilica će staviti đubrivo samo tamo gde je potrebno. 

„To će omogućiti osetnu dobit”, rekao je on. 

U 2016. u igru ulazi i raketa Arijana 5 koja će omogučiti da se istovremeno u orbitu postavi četiri satelita. 

„Planiramo da prvu Arijanu 5 dobijemo za Galileo na jesen 2016. godine”, rekao je direktor Arijanespasa. 

Za 2017. i 2018. planirana su dva lansiranja Arijane i jedan rakete Sojuz, što će omogućiti sistemu da postane u potpunosti funkcionalan. 

U avgustu 2014. godine sateliti 5 i 6 u sistemu su postavljeni na pogrešnu orbitu, ali je greška u međuvremenu ispravljena. 

Evropska komisija u potpunosti finansira postavljanje satelita Galileo. Ukupni troškovi biće oko 7 milijardi evra. Onda će biti potrebno od 500 do 600 miliona za rad, održavanje i obnovu satekuta.

„Ove godine ćemo lansirati šest satelita za 9 meseci, i veoma smo zadovoljni”, rekao je Didije Fevr (Didier Faivre), direktor programa Galileo. 

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…