Evropski dnevnik: Konkurs za srednjoškolske radove

Beograd, 10. oktobar 2016. – Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji poziva učenice i učenike srednjih škola u Srbiji da se prijave na novi nagradni konkurs za kreativne i inovativne radove.

Teme konkursa su teme iz Evropskog dnevnika, između ostalog i: odnos Srbije i Evropske unije (EU), dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, savremeni društveni problemi, ali i slobodne teme na predlog samih učenika i učenica koje bi na neki način bile povezane sa evropskom budućnošću Srbije (npr. šta je Evropa u mom gradu, šta bih voleo da Evropa donese u moj grad, i sl.), saopšteno je iz Delegacije EU u Republici Srbiji.

Učešće na konkursu podrazumeva podnošenje:

1. Literarnih ili novinarskih pisanih radova;
2. Foto reportaža ili foto-radova;
3. Video forme (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije);
4. Multimedijalne forme.
***Jedan tim ima priliku da konkuriše sa po jednim radom u svakoj kategoriji, ali može osvojiti nagradu samo jednom odnosno u jednoj kategoriji.

Na konkurs mogu da se prijave timovi i to kao:

1. Grupa učenika iz iste srednje škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja/sekcije;
2. Srednja škola (kao celina ili njena literarno-novinarska, foto i audio-video sekcija).
*** Svaki tim je neophodno da čini minimum tri osobe. U slučaju osvajanja nagrade, tim koji ima više od tri člana, nominuje troje predstavnika za nagradno putovanje.
*** Škole koje su nagrađivane u prethodnim konkursima (Reci nam i Evropski dnevnik konkurs) nemaju pravo učešća na ovom konkursu.

 

Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji iMinistarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su sproveli projekat u oblasti medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš-reci!“. Cilj projekta je bio da se pokrenu ili unaprede srednjoškolski časopisi, veb portali, foto i video radovi na teme u vezi sa EU.

U svakoj kategoriji će biti nagrađeno po četiri pobednička tima. Pobednici će imati jedinstvenu priliku da 9. maja 2017. godine, na Dan Evrope, krenu na grupno putovanje u više zemalja Evropske unije.

Nastavnici koji su bili mentori pobedničkih timova (jedan nastavnik po timu) će takođe putovati zajedno sa svojim timom.

Za prijavu na konkurs, uz rad dostaviti i popunjen prijavni formular. Ukoliko tim podnosi više radova, uz svaki rad mora podneti i prijavni formular. Radovi se podnose isključivo elektronskim putem, na imejl adresu evropskidnevnik@euinfo.rs. Radovi koji su većeg obima, odnosno ne mogu biti poslati mejlom, šalju se putem servisa Send Space ili We Transfer.

Rok za dostavljanje radova je 27. januara 2017. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…