Evropske prestonice kulture u 2018. Luvarden i Valeta

Brisel, 10. januar 2018. – Titulu Evropskih prestonica kulture u 2018. nosiće gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti.

Izbor za Evropsku prestonicu kulture predstavja priliku za gradove da oblikuju svoj imidž, postave se na svetsku mapu, privuku više turista i razmotre mogućnosti za razvoj kroz kulturu.

Program otvaranja Evropske prestonice kulture u Valeti počinje 14. i traje do 20. januara a inspirisan je tradicionalnom malteškom feštom. Zvaničnoj ceremoniji otvaranja 20. januara prisustvovaće evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič.

U Luvardenu je svečano otvaranje programa zakazano za 26. i 27. januar a na svečanosti će biti i prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans. Planirane su brojne predstave profesionalaca i glumaca amatera u gradu a muzeji širom regiona Frisland otvoriće vrata posetiocima.

"Evropske prestonice kulture pomažu zajednicama da kroz kulturu ostvare dugotrajne efekte za gradove, građane i ekonomije", istakao je evropski komesar.

Navračič je rekao i da će 2018. biti posebna jer je to i Evropska godina kulturnog nasleđa. Oba grada su u programe Evropske prestonice kulture uključila brojne projekte promovisnja kulturne baštine doprinoseći time isticanju uloge kulture u izgradnji evropskog identiteta, saopštila je Evropska komisija.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri. Gradovi se biraju na osnovu kulturnih programa koji imaju evropsku dimenziju, podstiču angažovanje građana i doprinose dugoročnom razvoju grada i regiona koji ga okružuje.

U 2017. Evropske prestonice kulture bile su gradovi Arhus u Danskoj i Pafos na Kipru.

Evropske prestonice kulture u 2019. biće bugarski Plovdiv i italijanska Matera, u 2020. hrvatska Rijeka i irski Galvej a u 2021. rumunski Temišvar, grčka Elefsina i Novi Sad, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…