Evropska unija suspendovala Pakt o stabilnosti i rastu

Evropska unija

Brisel, 24. mart 2020. – Evropska unija odlučila je da odloži primenu obaveza iz Pakta o stabilnosti i rastu i dozvoli državama članicama da troše milijardi evra da bi ublažile ekonomske posledice epidemije korona virusa.

Upozorivši na „ozbiljan ekonomski pad„, ministri EU su saopštili da treba preduzeti mere koje će pomoći zdravstvenim sistemima i zaštititi privredu.

Ministri finansija zemalja EU su prvi put odobrili aktiviranje opšte klauzule o neizvršenju obaveza, kojom se pauzira strukturno prilagođavanje koje članice moraju da sprovedu da bi ispunile fiskalne ciljeve.

Ta klauzula može da se aktivira u slučaju „ozbiljnog ekonomskog pada“ u evrozoni ili EU kao celini, a omogućava zemljama da troše onoliko novca koliko je potrebno za ublažavanje posledica krize.

Ozbiljan ekonomski pad koji se očekuje ove godine zahteva da se odgovori odlučnim, ambicioznom i koordinisanom politikom„, saopštio je Savet ministara za ekonomiju i finansije.

Ministri su posle dvoipočasovne konferencije saopštili da postignut sporazum odražava njihovu čvrstu odlučnost da se suoče efikasno sa sadašnjim izazovima, povrate poverenje i podrže brzi oporavak.

Pribegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda„, izjavili su ministri.

Mera suspendovanja propisa o budžetskoj disciplini nije upotrebljena od kada je uspostavljena u jeku dužničke krize evrozone.

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni posle Grčke, sa dugom od 130% BDP.

Većina zemalja članica EU već su odrešile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale zbog epidemije zbog koje će države verovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Nemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da zajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svetskog rata.

Suspenzija Pakta o stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evropske zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog korona virusa, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…