Evropska unija sa 6% svetskog stanovništva daje 18,6% svetskog BDP-a

Evropska unija

Brisel, 02. jun 2020. – Evropska unija, u kojoj živi manje od 6% svetske populacije, proizvodi 18,6%  svetskog BDP-a, navodi se u izveštaju evropske statističke agencije „EU u svetu„.

Prema podacima Eurostata iz 2018. godine, u EU živi 450 miliona ljudi, što čini 5,9% ukupne svetske populacije.

U najnovijem izveštaju se prikazuje portret EU kao jednog entiteta u poređenju sa drugim zemljama Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G20).

Unija je po broju u stanovnika na trećem mestu u Grupi 20, posle Kine, sa 1,4 milijarde stanovnika (18,7% svetske populacije) i Indije, u kojoj živi 17,7% svetskog stanovništva.

U prvih pet zemalja po broju stanovnika su SAD sa 327 miliona (4,3%) i Indonezija sa 268 miliona (3,5%).

U zemljama G20 ukupno živi 63,3% svetske populacije.

G20 obuhvata EU, Nemačku, Francusku, Italiju i 16 država van Unije (Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Indija, Indonezija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabaija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD).

EU je, međutim, među zemljama s najnižom stopom fertiliteta. Prosečan broj rođene dece po ženi u EU 2017. bio je 1,56. Manju stopu imale su samo Kanada, Japan i Južna Koreja.

Najveću stopu fertiliteta imale su Južna Afrika (2,43), Saudijska Arabija, Indonezija, Argentina, Indija i Meksiko.

Tri četvrtine stanovnika EU je 2018. živelo u gradskim sredinama, što je znatno iznad svetskog proseka od 55%.

U većini drugih zemalja G20 udeo stanovnika koji živi u gradovima bio je veći nego u EU. U Argentini i Japanu 92% stanovnika živi u gradskim sredinama, dok je u Indiji taj udeo najniži – 34%.

EU je na drugom mestu po udelu u svetskom BDP-u posle SAD. Udeo američkog BDP-a 2018. bio je 24%, EU 18,6%, a kineskog 15,9%.

Međutim, u odnosu na 10 godina ranije, udeo EU u svetskom BDP-u je pao sa 25,6% 2008, dok je udeo Kine znatno porastao, sa 7,2%.

Takođe je zabeležen veliki rast udela Indije, koja se za 10 godina popela sa devetog na šesto mesto po doprinosu svetskom BDP-u.

Ekonomije G20 su 2018. ukupno činile 86,2% svetskog BDP-a.

Više od 70% bruto dodate vrednosti u EU čine usluge. U SAD i Velikoj Britaniji taj udeo je još veći – 80%, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…