Evropska unija glavni faktor na Zapadnom Balkanu

Evropska unija

Brisel, 15. januar 2021. – Zapadni Balkan ponovo se pojavljuje kao problematičan deo evropskog kontintinenta, suočen sa korupcijom i ekonomskom stagnacijom, dok neki od lidera u regionu ponovo prihvataju nacionalizam kako bi izbegli rešavanje internih teškoća, smatra Štefan Lene, ekspert Zadužbine Karnegi za Evropu, sa sedištem u Briselu.

“Ostaje problem to što je reč o zemljama koje su strukturno prilično slabe zemlje, dok su istovremeno opterećene brojnim problemima. Pre svega još nisu osposobljene da pravilno primene zakonodavstvo EU, dok napredovanje u tom smeru ide izuzetno sporo“, rekao je Lene za Glas Amerike.

Neke od ovih zemalja, a Srbija je karakterističan slučaj, na vrhu imaju nacionalističke političare koji tipično iskazuju privrženost perspektivi EU, ali nisu iskreni u tome, jer ako bi se Srbija zaista pridružila Evropskoj uniji, za takve zvaničnike više ne bi bilo mesta, ocenio je on.

Povodom dijaloga između Srbije i Kosova, Lene ističe političku nestabilnost u Prištini – od podizanja optužnice za ratne zločine protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija do još jednih izbora u februaru, što znatno utiče i na tok pregovora između dve strane.

Lene se slaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman za dogovor, međutim,“njegov teritorijalni zahtev za postizanje konačnog sporazuma ostaje neprihvatljiv za neke članice evropskog bloka“, stoga Lene ne očekuje rešenje kosovskog pitanja u ovoj godini.

Lene dodatni uzrok usporavanja procesa u odnosu na početni tempo integracije objašnjava daleko manjim strateškim značajem Jugoistočne Evrope u poređenju sa Istočnom i Centralnom Evropom, koje su integrisane tokom ranih 2000-tih.

To se nije ponovilo sa Balkanom, jer region nije toliko važan. Obećanja su data i niko ne kaže da obećanja neće biti ispunjena. Ali, sa evropske strane nema dovoljno pritiska, dok na balkanskoj strani postoji ambivalentnost i nedovoljna odlučnost. Niko nije baš željan da to progura punom snagom, kaže Lene.

Na primedbe da Rusija i Kina zloupotrebljavaju produženu pauzu u procesu integracije Zapadnog Balkana, Lene je odgoorio da smatra preteranim zaključak nih koji kažu da ukoliko EU uskoro ne prihvati zemlje Zapadnog Balkana, one će postati plen Kine i Rusije.

Po njemu, Kina je više okupirana izgradnjom određenih puteva i sprovođenjem pojedinih investicija u kontekstu projekta ‘Pojas i put’, ali nema neokolonijalne ambicije na Balkanu, kao ni Rusija, koja želi da osujeti zapadne ciljeve na Balkanu, ali ne pokazuje znake da želi da dominira.

Sve se ipak svodi na to da je Evropska unija glavni faktor na terenu Zapadnog Balkana, zaključio je Lene.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…