Evropska noć istraživača 29. i 30. septembra u 24 grada Srbije

Foto: nocistrazivaca.rs

Beograd – Manifestacija Evropska noć istraživača, pod sloganom „Svetlost nauke”, biće održana 29. i 30. septembra u 24 grada u Srbiji,

Organizatori su najavili da su programi ove manifestacije besplatni za posetioce.

Predstavnica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Aleksandra Divac Rankov rekla je na konferenciji za novinare da je „Noć istraživača“ deo manifestacije koja se tradicionalno odvija širom Evrope poslednjeg petak u septembru.

Kako je najavljeno, Noć istraživača u Srbiji obuhvatiće Beograd, Čačak, Kragujevac, Trstenik, Niš, Leskovac, Ranovac, Rekovac, Zaječar, Negotin, Novi Sad, Šabac, Kikindu, Kruševac, Prijepolje, Priboj, Novu Varoš, Paraćin, Jagodinu, Svilajnac, Despotovac, Pirot, Inđiju i Ćupriju.

Divac Rankov je istakla da će centralna manifestacija biti u Beogradu, i da druženje sa naučnicima u centru grada kreće u petak sa lovom na blago od platoa kod Narodnog muzeja Srbije.

Organizatori su saopštili da će u Beogradu posetioci moći da nauče kako se pravi veštačka kost, kako se piše nečije ime na jeziku DNK, odnosno tokom raznih programa u gradu biće u prilici da ćaskaju sa veštačkom inteligencijom, otkriju tajnu boja voća ili zaštite od UV zračenja.

Na konferenciji je kao demonstracija prikazano kako se kućnom hemijom može naduvati balon, a organizatori su najavila da će u Luci Beograd 30. septembra (20:00) sastav Gladni naučnici održati koncert i pokazati kako su muzika i nauka neodvojive.

Divac Rankov je najavila da kao uvod u Evropsku noć istraživača poslužiti Evropska nedelja istraživača, u okviru koje, između ostalog, u Paraćinu 25. septembra posetioci mogu saznati koliko je jaka paukova mreža i da prisustvuju trci zečeva, 26. septembra u Ćupriji se uči kako napraviti dugu, a u Despotovcu 27. septembra igre svetlosti sa okom.

Prema njenim rečima, više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 14. Evropske noći istraživača možete naći na sajtu nocistrazivaca.rs.

Organizatori su naveli da je Noć istraživača spoj edukacije i zabave koji predstavlja najnovija dostignuća iz mnogih prirodnih i društvenih naučnih oblasti kroz radionice, izložbe, igre, takmičenja, kvizove ili uživo izvođenje eksperimenata.

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske unije, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru, a u  Srbiji se realizuje kroz projekte „ReFocus Art“ i „Sciences Cool„.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Projekti su finansirani iz programa „Horizon Europe„, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…