Evropska komisija usvojila predlog Evropskog zakona o slobodi medija

Vera Jurova i Tjeri Breton

Brisel, 16. septembar 2022. – Evropska komisija usvojila je predlog Evropskog zakona o slobodi medija, novog skupa pravila za zaštitu medijskog pluralizma i nezavisnosti u EU.

Predložena regulativa uključuje i mere zaštite od političkog mešanja u uređivačku politiku i od nadzora, saopštila je Komisija.

Tim aktom u fokus se postavljaju nezavisnost i stabilno finansiranje javnih servisa, kao i transparentnost medijskog vlasništva i raspodele državnog oglašavanja.

Takođe su predviđene mere za zaštitu nezavisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa. Konačno, Zakon će se baviti pitanjem medijske koncentracije i osnivanjem nove nezavisne Evropske uprave za medijske usluge koju će činiti nacionalne medijske vlasti.

Komisija je usvojila i komplementarnu preporuku za ohrabrivanje internih mera zaštite uređivačke nezavisnosti.

Potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova rekla je da se poslednjih godina vide različiti oblici pritisaka na medija i da je krajnje vreme da se po tom pitanju deluje. Ona je rekla da su predlogom prvi put postavljeni jasni principi zajedničkih mera zaštite medijske slobode i pluralizma u EU.

Istovremeno je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton istakao da je EU najveće svetsko demokratsko tržište na kome medijske kompanije imaju vitalnu ulogu.

One su međutim, rekao je Breton, suočene sa padom prihoda, pretnjama slobodi medija i pluralizmu, pojavom velikih onlajn platformi i mnoštvom različitih nacionalnih pravila.

Predlog Komisije sada treba da razmotre Evropski parlament i članice u redovnom zakonodavnom postupku a kada bude usvojen, biće direktno primenljiv širom EU, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…