Evropska komisija usvojila novo pravilo za hitne slučajeve

Evropska komisija

Brisel, 19. septembar 2022. – Evropska komisija usvojila je novo pravilo za hitne slučajeve kako bi se zaštitio lanac snabdevanja u vremenima krize, koje bi izvršnoj vlasti Evropske unije dalo nova ovlašćenja, uključujući zahtev za stvaranje zaliha kritičnih roba i nalog kompanijama da daju prioritet određenim porudžbinama.

Cilj novog instrumenta za hitne slučajeve na jedinstvenom tržištu je da osigura da osnovna dobra mogu da cirkulišu unutar Evropske unije tokom vanredne situacije, kakva je bila pandemija kovida koja je zatvorila neke lance snabdevanja, saopštila je Evropska komisija.

Ovo novo oruđe „omogućiće nam da se sa budućim krizama borimo na inkluzivan i transparentan način i da to radimo brzo“, rekla je potpredsednica EK Margaret Vestager.

Biće onemogućene zabrane izvoza unutar Evropske unije i Evropska komisija će moći da primora svoje članice da stvore rezerve kritičnih roba. Kompanije će morati da obelodane informacije o proizvodnim kapacitetima i zalihama robe relevantne za krizu, kao i da daju prioritet narudžbinama ključnih roba, a ukoliko to odbiju suočiće se sa novčanim kaznama.

Ovaj instrument je suprotan planskoj ekonomiji i njegov cilj nije stalno praćenje ekonomskih igrača, rekao je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, odgovarajući na primedbe nekih članica EU da tekst uredbe ide predaleko u omogućavanju Komisije da usvaja hitne mere.

Ovo je fer, izbalansirano je i transparentno, kazao je Breton.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…