Evropska komisija uslovno odobrila prvi lek protiv korona virusa

laboratorija

Brisel, 03. jul 2020. – Evropska komisija je izdala uslovno odobrenje za stavljanje u promet leka Remdesivir, prvog leka odobrenog na nivou EU za lečenje korona virusa.

Odobrenje u ubrzanom postupku dolazi nakon preporuke Evropske agencije za lekove (EMA).

Zaštita javnog zdravlja ključan je prioritet Komisije, s tim u vezi su podaci o Remdesiviru ocenjeni u izuzetno kratkom roku u okviru kontinuiranog postupka preispitivanja pristupa koji EMA primenjuje tokom hitnih situacija povezanih s krizom javnog zdravlja za procenu podataka čim postanu dostupni.

Time je omogućeno brzo izdavanje odobrenja u roku od nedelju dana nakon preporuke EMA, u poređenju s prosečnim rokom od 67 dana.

Stela Kiriakides, evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, izjavila je da je odobrenje prvog leka za lečenje korona virusa važan korak u borbi protiv virusa.

Odobrenje smo izdali manje od mesec dana nakon podnošenja zahteva, što jasno pokazuje odlučnost EU da brzo reaguje čim nove terapije postanu dostupne. Nastojimo obezbediti efikasan lek ili vakcinu protiv korona virusa“, dodala je Kiriakides.

Remdesivir je sada uslovno odobren za stavljanje u promet u sklopu regulatornog mehanizma EU uspostavljenog kako bi se olakšao rani pristup lekovima koji ispunjavaju medicinske potrebe, uključujući u hitnim situacijama kao odgovor na pretnje javnom zdravlju kao što je trenutna pandemija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…