Evropska komisija: Upravljanje migracijama i finansiranje za bezbednu Evropu

Evropska komisija

Evropska komisija je tokom avgusta odobrila 23 višegodišnja nacionalna programa u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Fonda za unutrašnju bezbednost (FUS).

Ukupna sredstva za dogovorene programe iznose oko 2,4 milijarde evra za razdoblje 2014. – 2020. Novac će se sada moći dodeliti državama članicama koje su najizloženije velikim migracijskim tokovima, poput Grčke i Italije, kao i drugim državama članicama EU koje se suočavaju s istim problemom. Komisija intenzivno sarađuje s državama članicama kako bi osigurala da se sredstva Evropske unije odmah isplate.
Rad Evropske unije u području migracija i unutrašnjih poslova podupiru Fond za azil, migracije i integraciju kao i Fond za unutrašnju bezbednost.

Fond za azil, migracije i integraciju doprinosi efikasnom upravljanju migracijskim tokovima i razvoju zajedničkog pristupa azilu i migracijama.

Fond za unutrašnju bezbednost (koji se sastoji od instrumenta za granice i vize kao i za policijsku suradnju i upravljanje krizom) pomaže u osiguravanju visokog nivoa bezbednosti i sprečavanju kriminala u Evropskoj uniji, a istovremeno omogućava zakonito putovanje i osigurava stabilno upravljanje spoljnim granicama Evropske unije.

U okviru višegodišnjih strateških nacionalnih programa dodeljuje se 85 % sredstava tih fondova, predviđenih za razdoblje 2014. – 2020. Nakon odobrenja Komisije programe pripremaju, sprovode, nadziru i ocenjuju nadležna tela u državama članicama, u partnerstvu s relevantnim subjektima u tom području, uključujući civilno društvo. Programi za preseljenje i premeštanje koje je Komisija nedavno predložila, a Savet podržao, provodiće se u okviru nacionalnih programa FAMI.

Preostalim sredstvima, koja čine oko 15 % ukupnih sredstava, upravlja Komisija na temelju pojedinačnih programa rada. Upravo se tim programima rada finansiraju mere Evropske unije i hitna pomoć državama članicama.

Sredstvima iz FAMI podržavaju se nacionalni napori na povećanju kapaciteta za prihvat, usklađivanju postupaka azila s normama Evropske unije, integraciji migranata na lokalnom i regionalnom nivou i povećanju efikasnosti programa povratka. Sredstva iz FUS dopuna su nacionalnim naporima za poboljšanje upravljanja granicama i nadzora nad njima u državama članicama (posebno upotrebom modernih tehnologija). Financijska sredstva FUS upotrebljavaju se i za prekograničnu saradnju u sprovođenju zakona i jačanje kapaciteta država članica da efikasno upravljaju bezbednosnim rizicima, kao što su terorizam i nasilna radikalizacija, trgovina drogom, sajber kriminal, trgovina ljudima i drugi oblici organizovanog kriminala.

Komisija je proteklih nedelja odobrila 23 nacionalna programa: sedam programa u okviru FAMI (Kipar, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska) i 16 programa u okviru FUS (Austrija, Bugarska, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Portugal, Rumunija, Slovenija i Španija).

Ranije ove godine Komisija je odobrila 22 nacionalna programa: 17 programa u okviru FAMI (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Nemačka, Portugal, Rumunija, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo) i pet programa u okviru FUS (Belgija, Češka, Danska, Francuska, Nemačka). Kasnije tokom 2015. biće odobreno preostalih 13 nacionalnih programa.

Izvor: europa.eu

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…