Evropska komisija upozorila kompaniju Meta da njen poslovni model krši Zakon o digitalnim tržištima

Foto: pixabay.com

Brisel – Evropska komisija (EK) je upozorila kompaniju Meta, vlasnika platformi Fejsbuk i Instagram, da njen poslovni model „plati ili napusti“ (pay or consent) krši evropski Zakon o digitalnim tržištima (DMA).

Korisnici firme Meta trenutno mogu da plate za uslugu digitalnih platformi bez praćenja aktivnosti i reklama ili da uslugu koriste besplatno pod uslovom da se slože sa time da firme koriste njihove podatke za oglašavanje, ali Evropska komisija smatra da ovaj model nije u skladu za zakonom.

Kompanija Meta „ne dozvoljava korisnicima da odaberu uslugu koja koristi manje njihovih ličnih podataka i koja je ekvivalentna sa uslugom zasnovanom na plaćenim oglasima„, navodi se u mišljenju Evropske komisije.

Meta sada ima mogućnost da ostvari svoje pravo na odbranu tako što će pregledati dokumente u istražnom dosijeu Komisije i pisanim putem odgovoriti na preliminarne nalaze Komisije.

Evropska komisija će svoju istragu okončati u roku od 12 meseci od otvaranja postupka 25. marta 2024. godine.

Onlajn platforme često prikupljaju lične podatke preko svojih usluga i usluga trećih strana da bi pružile usluge oglašavanja na mreži.

Zbog svoje značajne pozicije na digitalnim tržištima, velike kompanije koje se često nazivaju „čuvarima kapije“ (gatekeepers) su bile u mogućnosti da nametnu uslove usluge svojoj velikoj bazi korisnika i time prikupe ogromne količine ličnih podataka.

Zakon o digitalnim tržištima nalaže pomenutim velikim kompanijama da traže saglasnost korisnika za kombinovanje njihovih ličnih podataka između određenih usluga osnovne platforme i drugih usluga, prenosi briselski Euraktiv.

Ako korisnik odbije takvu saglasnost, firme treba da mu obezbdede pristup manje personalizovanoj, ali ekvivalentnoj alternativi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…