Evropska komisija traži smanjenje podsticaja za obnovljive izvore energije

obnovljivi izvori energije

Evropska komisija usvojila je 9. aprila nova pravila koja treba da ograniče državnu pomoć u članicama EU za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija, vetar i biomasa.

Nova pravila predviđaju i mogućnost da se smanjenjem naknada za obnovljive izvore pomogne velikim potrošačima energije da budu konkurentni na međunarodnom tržištu. Komisija nove mere obrazlaže time da su se troškovi ulaganja u određene obnovljive izvore energije dosta smanjili poslednjih godina i da znatne subvencije za tu vrstu energije izazivaju ozbiljne poremećaje na tržištu i povećavaju cenu struje za potrošače.

"Vreme je da obnovoljivi izvori energije uđu na tržište. Nove smernice pružaju okvir za postepeno i pragmatično osmišljavanje efikasnijih mera državne pomoći koje će odražavati uslove na tržištu", rekao je evropski komesar za zaštitu konkurencije Hoakin Almunija (Joaquin).

On je dodao da Evropa treba da ispuni ambiciozne ciljeve u energetici i borbri protiv klimatskih promena uz najmanji mogući trošak poreskih obveznika i bez poremećaja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

Smernice koje će važiti od 1. jula 2014. do kraja 2020, predviđaju postepen prelazak "na podršku obnovljivim izvorima energije koja će biti zasnovan na tržištu".

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…