Evropska komisija priprema oštre mere protiv pranja novca

pranje novca

Brisel, 08. jul 2021. – Evropska unija namerava oštro da se obračuna sa pranjem novca.

Evropska komisija u tom cilju planira da uvede gornju granicu za gotovinske transakcije i na nivou EU formira agenciju za suzbijanje tog krivičnog dela.

Važna novina je i to što nova rešenja protiv pranja novca treba da budu utvrđena u formi zakona, koje sve članice EU moraju dosledno da primenjuju, za razliku od direktiva Evropske komisije koje im nude određen manevarski prostor.

Paket zakona Evropske komisije predviđa limit za gotovinsko poslovanje koji bi u celoj EU iznosio najviše 10.000 evra.

Gornja granica za gotovinsko plaćanje već postoji u nekim članicama, i dok je ona u Grčkoj znatno niža od 10.000, u Nemačkoj takav limit ne postoji.

Predlog zakona će nametnuti nove obaveze i ponuđačima kriptovaluta, koji će ubuduće vlastima morati da dostavljaju podatke o učesnicima transfera.

Velike promene predviđene su i u kontroli finansijskog poslovanja.

Evropska komisija planira da do početka 2023. godina formira sopstvenu evropsku službu za suzbijanje pranja novca.

U ovom trenutku su vlasti članica EU nadležne da kontrolišu da li banke sprečavaju svoje klijente da preko njih ubacuju prljav novac u finansijske tokove. Nadležnosti Evropske agencije za bankarski nadzor (EBA), sa sedištem u Parizu, u najvećoj se meri svode na koordinaciju.

Evropska komisija sada pravom evropskom kontrolnom agencijom želi da premosti probleme koji nastaju zbog razlike u efikasnosti nacionalnih službi.

Nova institucija imaće zadatak da direktno nadzire velike finansijske koncerne koji se smatraju riskantnim, a ta kontrola uključivaće i finansijske inspekcije na licu mesta i pravo izricanja novčanih kazni i do 10 miliona evra.

Za ostale finansijske ustanove i dalje će ostati zadužena kontrolna tela zemalja članica, ali će nova agencija koordinisati i nadzirati njihov rad. Ona će imati pravo i da od njih preuzme neki predmet, ako oceni da ne postupaju dobro.

Nova evropska agencija neće biti zadužena samo za finansijske ustanove, već će koordinisati i pomagati i rad nacionalnih službi za finansijske istrage (Financial Intelligence Units).

Reč je o telima koja istražuju moguće slučajeve pranja novca izvan finansijskog sektora – natržištu nekretnina ili prilikom kupoprodaje nakita ili automobila, kada klijenti plaćaju velikim gotovinskim iznosima, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…