Evropska komisija: Pridruživanje evro i šengenskim zonama je važna prekretnica u istoriji Hrvatske

Brisel – U nedelju, 1 januara 2023. godine, Hrvatska usvaja evro kao svoju valutu i ulazi šengenski prostor.

Republika Hrvatska je 01. jula 2013. postala punopravna članica Evropske unije sa svim pravima i obavezama koje iz tog članstva proizilaze.

Ovo označava važnu prekretnicu u istoriji Hrvatske, evro i šengenskih područja i EU u celini. Sledi period intenzivnih priprema i značajnih napora Hrvatske da ispuni sve potrebne uslove„, saopšteno je iz Evropske komisije.

U saopštenju je naglašeno da je Komisija u potpunosti podržala Hrvatsku u procesu pridruživanja evro i šengenskim zonama.

Sa Hrvatskom, 20 država članica EU i 347 miliona građana EU deliće zajedničku valutu EU. Što se tiče Šengena, ovo je osmo proširenje i prvo posle 11 godina„, dodaje se u saopštenju Komisije.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je ulazak Hrvatske u evro zonu i u šengensku zonu slobodnog putovanja.

Od ove nedelje građani koji voze u i iz Hrvatske mogu da putuju bez kontrole na unutrašnjim granicama. Proširenje Šengena čini nas jačima, a Hrvatska sada može u potpunosti doprinijeti prosperitetnijem i otpornijem šengenskom prostoru. Istog dana, Hrvati se pridružuju zajednici od 347 miliona Evropljana koji koriste evro u svom svakodnevnom životu. Ovo je veliko dostignuće za Hrvatsku, simbol njene duboko ukorenjene privrženosti EU i simboličan trenutak za evrozonu u celini. Ovo je trenutak ponosa za EU, Hrvatsku i njene građane„, izjavila je ona.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…