Evropska komisija predstavila tri inicijative za sprovođenje  strategije za bezbednu EU

Šinas _Johanson

Brisel, 24. jul 2020. – Evropska komisija predstavila je tri hitne inicijative za sprovođenje  strategije za bezbednu uniju: strategiju EU za delotvorniju borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, novu agendu i akcioni plan EU za borbu protiv droga kao i akcioni plan EU za kontrolu trgovine vatrenim oružjem.

Navedene pretnje zahtevaju odlučno delovanje na nivou EU jer su prekogranične i prisutne su na internetu i van njega.

Stanje se pogoršalo tokom pandemije korona virusa, posebno kad je reč o seksualnom zlostavljanju dece, što je podstaknuto fizičkom izolacijom i povećanom aktivnošću na internetu. Borba protiv trgovine drogom i vatrenim oružjem neophodna je za suzbijanje organizovanog kriminala, što je glavni prioritet unutrašnje bezbednosti zemalja EU.

Na mnoge ljude je pandemija ekonomski negativno uticala, ali poslovanje grupa organizovanog kriminala cveta”, rekao je Margaritis Šinas (potpredsednik Evropske komisije za promovisanje evropskog načina života).

Oni koji profitiraju uzrokujući čemer i jad prodajom nedopuštenih droga i nezakonitog vatrenog oružja ili koji distribuiraju grozne materijale povezane sa seksualnim zlostavljanjem dece moraju biti zaustavljeni i privedeni pravdi. Unutrašnja bezbednost je središnji element strategije EU za bezbednu uniju, usmerene na zaštitu Evropljana i promovisanje našeg načina života, a navedenim trima inicijativama našu stratešku viziju pretvaramo u konkretno delovanje”, dodao je on.

Zlostavljanje dece i seksualno zlostavljanje na internetu zastrašujući su zločini. Pandemija korona virusa pogoršala je problem”, ukazala je evro komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Danas mogu najaviti da ćemo predložiti zakonodavstvo kojim će se od internet platformi zahtevati da otkrivaju i prijavljuju deljenje tog nezakonitog sadržaja. Razmotrićemo i osnivanje novog evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece kako bi Evropa i dalje bila predvodnik u borbi protiv zlostavljanja”, dodala je i navela da Komisija, istovremeno, predlaže konkretne mere za jačanje borbe protiv trgovine nedopuštenim drogama i nezakonitim vatrenim oružjem jer su to otrovi našeg društva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…