Evropska komisija predstavila planove za uvođenje evropske diplome

Foto: europa.eu

Brisel – Studenti u Evropskoj uniji bi u budućnosti mogli da steknu evropsku diplomu koju bi dodeljivala grupa univerziteta iz više zemalja, prema predlogu koji je predstavila Evropska komisija.

Cilj te inicijative je da evropsko visoko obrazovanje bude konkurentnije i bolje povezano.

Evropska komisija je predstavila tri inicijative za unapređene transnacionalne saradnje visokoškolskih institucija, sa krajnjim ciljem stvaranja evropske diplome.

Evropska diploma bi koristila studentima i visokoškolskoj zajednici povećanjem mobilnosti u cilju učenja unutar EU. To bi pomoglo da se odgovori na potražnju na tržištu rada i da se diplomci učine privlačnijim za buduće poslodavce, a da se istovremeno privuku studenti iz celog sveta i poveća evropska konkurentnost„, navodi se u saopštenju Komisije.

Predlozi se, navela je Evropska komisija, zasnivaju na institucionalnoj autonomiji i akademskoj slobodi univerziteta i u potpunosti poštuju nadležnosti država članica i regionalnih vlada u oblasti visokog obrazovanja.

Predlog Evropske komisije je da budu kreirani prekogranični programi osnovnih, master i doktorskih studija, a diploma bi bila automatski priznata u celoj EU.

Prema nacrtu predloga, zajednički programi bi se sprovodili na doborovoljonoj osnovi na nacionalnom, regionalnom ili institucionalnom nivou, a bili bi zasnovani na zajedničkim kriterijumima dogovorenim na evropskom nivou.

U predlogu se navodi da bi evropsku diplomu moglo da zajedno dodeljuje nekoliko univerziteta iz različitih zemalja, ili bi univerziteti mogli da osnuju „evropsko pravno telo“ za dodelu evropskih diploma.

To je, međutim, izazvalo kritike da je cilj stvaranje super-univerziteta, izvan nacionalnih granica.

Evropska komisija ne želi da žuri sa ovim predlogom, navodi briselski portal, dodajući da je to delom zbog toga što je obrazovanje uglavnom u nadležnosti zemalja članica i zato što univerziteti veoma brinu o svojoj autonomiji.

Pored predloga o zajedničkoj evropskoj diplomi, Komisija je iznela i dva predloga za preporuke Saveta EU za podršku sektoru visokog obrazovanja – jedan za poboljšanje procesa osigranja kvaliteta i automatsko priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju, a drugi da se akademska karijera učini privlačnijom i održivijom.

Predloge Evropske komisije će narednih meseci razmatrati Evropski savet i ključni akteri u sektoru visokog obrazovanja, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…