Evropska komisija predstavila plan za sajber odbranu i vojnu mobilnost

Evropska komisija

Brisel – Evropska komisija je predstavila zajednički plan za sajber odbranu EU kao i Akcioni plan za vojnu mobilnost kao odgovor na pogoršano bezbednosno okruženje nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Predstavljeni planovi treba da ojačaju kapacitet EU da zaštiti svoje građane i infrastrukturu.

Novom politikom EU predviđa da će poboljšati saradnju i ulaganja u sajber odbranu kako bi se bolje zaštitila i odbranila od sve većeg broja sajber-napada, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili visoki predstavnik za spoljnu politiku Džozep Borelj, komesar za tržište Tijeri Breton, komesarka za konkurentnost Margaret Vestager i komesarka za transport Adina-Joana Valean.

EU se plaši napada na njene ključne infrastrukture kao što su energija, transport i rizik za vojne i civilne ciljeve.

Akcioni plan za vojnu mobilnost, koji ima četiri glavna stuba, treba da pomognu evropskim oružanim snagama da bolje, brže i u dovoljnom obimu odgovore na krize koje izbijaju na spoljnim granicama EU kao i da ojačaju sposobnost EU da transportuje trupe i njihovu opremu kao podršku državama članicama i partnerima.

Jedan od stubova je saradnja sa NATO paktom i sa partnerskim zemljama, a među njima je i Zapadni Balkan. Kako je izjavio portparol visokog predstavnika Borelja, Peter Stano, radi se o boljoj saradnji i ojačavanju partnerstva sa balkanskim zemljama.

Mi bi hteli da radimo intenzivnije, bolje i efikasnije sa zemljama Zapadnog Balkana i istočnog partenerstva, osobito oko sajber odbrane. Cilj je da se bude bolje opremljen, da se odbrane, odvrate i preveniraju saber napadi koji se, na žalost, događaju i na Zapadnom Balkanu. Cilj ovih napada su i naši partneri u tom region”, naglasio je Stano.

Prvi stub, kako su izjavili na konferenciji za novinare, je pre svega saradnja i koordinacija između svih aktera, civilnih i vojnih, i povećana razmena informacija. Drugi stub je zaštita čitavog odbrambenog ekosistema EU, a treći ulaganje u povećanje ulaganja u savremene vojne sposobnosti.

Plan će biti predstavljen zemljama članicama od kojih se očekuju dodatni doprinosi i sugestije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…