Evropska komisija predstavila novi instrument za oporavak EU privrede nakon pandemije korona virusa

Ursula fon der Lajen

Brisel, 27. maj 2020. – Evropska komisija predstavila je predlog za osnivanje fonda od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa.

Novi instrument za oporavak, nazvan Naredna generacija EU, biće ugrađen u dugoročni budžet za period 2021-2027 godine. Ukupna vrednost tog Evropskog plana oporavka je 1,85 hiljada milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da fond Naredna generacija EU pruža ambiciozan odgovor na izazove s kojima se Evropa suočava, saopštila je Evropska komisija.

Plan oporavka pretvara ogroman izazov s kojim se suočavamo u priliku, ne samo podržavajući oporavak nego i investirajući u budućnost: Evropski zeleni dogovor i digitalizacija pomažu otvaranje radnih mesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje naše životne sredine„, izjavila je Fon der Lajen.

Evropski komesar za budžet Johanes Han izjavio je da će plan omogućiti da Evropa iz krize izađe konkurentnija, otpornija i suverenija.

Dodatna moć Naredne generacije EU i ojačanog višegodišnjeg finansijskog okvira daje nam moć solidarnosti da podržimo zemlje članice i ekonomiju„, rekao je Han.

Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja „evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom„, prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni na Tviteru.

Iz fonda Naredna genracija EU, 500 milijardi treba da bude podeljeno u obliku grantova, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama.

Nemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Međutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocenjuje Frans pres i podseća da one nisu uspele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 milijardi evra za period 2021-2027.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rešenje da već najesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.

Fond za oporavak od 750 milijardi evra (5,3% BDP EU) biće odgovor na pad BDP koji se očekuje u 2020. od 7,4% u poređenju sa padom od 4,3% u 2009. koja je bila najgora godina ekonomske krize.

Predviđena sredstva daleko nadmašuju stimulanse koje je planirala Komisija u novembru 2008. Tada je predložen „Evropski plan ekonomskog oporavka“ od 200 milijardi evra ili 1,5% BDP EU.

Fond za oporavak Ursule fon der Lajen doći će na nacionalne stimulanse i paket za likvidnost EU od 540 milijardi evra, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…