Evropska komisija predložila novi Pakt o migraciji i azilu

Evropska komisija

Brisel, 23. septembar 2020. – Evropska komisija je krajem septembra ove godine predložila novi Pakt o migraciji i azilu koji treba da omogući sveobuhvatan evropski pristup tom pitanju.

Pakt uključuje pravdenu podelu odgovornosti i solidarnosti, promenu paradigme u saradnji sa zemljama van EU i poboljšanje i ubrzavanje procedura.

Komisija je ocenila da važeći sistem više ne funkcioniše, da EU u poslednjih pet godina nije bila u stanju da ga unapredi i da je zato, nakon širokih konsultacija i procene stanja, odlučila da ga popravi.

Predložili smo evropsko rešenje kako bi obnovili poverenje između članica i poverenje građana u naše kapacitete da upravljamo migracijama kao Unija… Vreme je da zajedno odgovorimo na izazov migracija uz pravu ravnotežu između solidarnosti i odgovornosti„, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Prvi stub pristupa EK izgradnji poverenja u oblasti migracija i azila podrazumeva bolje i efikasnije procedure koje prvi put uključuju skrinig pred ulazak a koji obuhvata identifikaciju svih ljudi koji prelaze spoljne granice EU bez dozvole ili su iskrcani posle spasilačkih operacija.

To će podrazumevati i zdravstvene i bezbednosne provere, uzimanje otisaka prstiju i registraciju u bazu podataka Eurodac. Nakon toga će lica biti usmerena na procedure. U sklopu procedure na granici će se brzo donositi odluke o azilu ili vraćanju, saopštila je Komisija.

Istovremeno će biti unapređene sve ostale procedure radi boljeg nadzora i operativne podrške agencija EU a digitalna infrastruktura EU biće modernizovana za upravljanje migracijama.

Drugi stub Pakta je poštena podela odgovornosti i solidarnosti i članice će imati obavezu da međusobno deluju u tom duhu.

Kako se navodi, svaka članica, bez izuzetaka, moraće da doprinese i da bude solidarna u vreme pojačanog pritiska, da pomogne stabilzaciju ukupnog sistema, podrži članice EU pod pritiskom i obezbedi da Unija ispuni svoje obaveze u humanitarnoj oblasti.

Komisija će, zavisno od situacije, predložiti sistem fleksibilnih doprinosa svake članice – od preseljenja azilanta iz zemlje u koju je prvo ušao, do preuzimanje obaveze za vraćanje osoba bez prava na boravak i različitih vidova operativne podrške.

Predloženi Pakt o migracijama i azilu sada treba da razmotre Evropski parlament i Savet i da usvoje niz neophodnih zakona kako bi zaista zajednička EU politika azila i migracija postala stvarnost, prenosi EURACTIV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…