1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Evropska komisija predložila najambiciozniju reformu carinskog sistema u EU

Evropska komisija predložila najambiciozniju reformu carinskog sistema u EU

Evropska unija
Foto: europe.eu

Brisel – Evropska komisija (EK) predložila je najambiciozniju reformu carinskog sistema u EU od njenog osnivanja, a ona predviđa takse i na pakete sa robom koja košta manje od 150 evra.

Prema saopštenju na sajtu Evropske komisije, reforma ima tri temelja, a to su saradnja sa predstavnicima biznisa, efektivniji pristup carinskim proverama i moderniji pristup e-trgovini.

Reforma predviđa da se kompanije koje izvoze u EU priključe na novo čvorište podataka EU carina (EU Customs Data Hub).

Pristup na ovu platformu će 2028. godine imati kompanije koje se bave e-trgovinom, 2032. će svi trgovci početi da koriste ovaj sistem na dobrovoljnoj osnovi, dok će on postati obavezan za sve izvoznike u EU 2038. godine.

Platforme koje se bave podajom robe će biti odgvorne za poštovanje carinskih propisa, što znači da odgovornost neće, kao do sada, biti na potrošačima i prevoznicima.

Reforma će pojednostaviti računanje carina na robu niske vrednosti koja je kupljena van EU, jer će sve biti svedeno na četiri kategorije carina.

EK predviđa i uvođenje takse na manje pakete vrednosti do 150 evra, pošto se smatra da prevaranti često manipulišu cenom robe da bi sasvim izbegli carinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…