Evropska komisija predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija o Kovidu-19

korona virus

Brisel, 03. decembar 2020. – Evropska komisija objavila je akcioni plan u kojem  je predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija.

Plan je usmeren na jačanje „otpornosti“ demokratije u Evropskoj uniji koja je suočena sa „izazovima“ poput rasprostranjenih dezinformacija, a predložene su i sankcije  „spoljnim akterima“ u okviru napora za jačanje mehanizma nadzora nad onlajn platformama.

Akcioni plan navodi da  EU treba sistematičnije da koristi čitav niz dostupnih alata za suzbijanje stranog mešanja i uticaja,  uključujući nametanje troškova počiniocima.

To je prvi put da je Evropska komisija u zvaničnom dokumentu predložila izricanje sankcija za širenje dezinformacija.

U dokumentu se dodaje da je plan usledio u vreme kada „globalno raste pritisak na demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava“.

Uz upozorenje da informacije mogu biti „oružje spoljnih aktera“, u dokumentu se navodi da „određene treće zemlje, posebno Rusija i Kina, sprovode ciljane operacije uticaja i kampanje dezinformacija o kovidu-19 u EU, njenom susedstvu i globalno, nastojeći da potkopaju demokratsku raspravu, uvećaju polarizaciju društva i poboljšaju svoj imidž“.

Plan sugeriše i mnogo stroža pravila EU o onlajn platformama koje „zlonamerni operatori mogu iskoristiti za širenje i jačanje lažnog i obmanjujućeg sadržaja i koje su kritikovane zbog nedostatka transparentnosti u korišćenju algoritama za distribuciju sadržaja na internetu“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…