Evropska komisija predlaže nova pravila o ambalaži

Evropska komisija

Brisel – Evropska komisija je predložila nova pravila o ambalaži u EU, koja je rastući izvor otpada i zabrinutosti potrošača.

U proseku svaki Evropljanin „proizvede“ skoro 180 kg ambalažnog otpada godišnje i bez ikakvih akcija ova količina će se povećati na gotovo 215 kg do 2030. godine.

Nova pravila imaju za cilj da zaustave ovaj trend i ona će obezbediti opcije pakovanja za višekratnu upotrebu, osloboditi se nepotrebnog pakovanja i obezbediti jasne etikete za ispravno recikliranje, čime će omogućiti potrošačima jasan pregled i uvid.

Predlozi su ključni za Akcioni plan cirkularne ekonomije Evropskog zelenog dogovora, kao i za njegov cilj da održivi proizvodi postanu pravilo.

Komisija je usvojila i predlog za celu EU, a koji omogućava pouzdanu sertifikaciju visokokvalitetnog uklanjanja ugljenika iz atmosfere.

Predlog će podstaći inovativne tehnologije uklanjanja ugljenika i rešenja za održivu proizvodnju ugljenika i doprineti ciljevima EU u pogledu klime, životne sredine i nultog zagađenja. Predložena uredba će značajno poboljšati kapacitet EU za kvantifikaciju, praćenje i verifikaciju uklanjanja ugljenika. Veća transparentnost će obezbediti poverenje zainteresovanih strana i industrije”, saopštila je Komisija.

EK smatra da su predlozi od suštinskog značaja za cilj EU da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent u svetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…