Evropska komisija prati pregovore Srbije u vezi trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom

Maja Kocijančić

Brisel, 22. oktobar 2019.  – Evropska komisija pažljivo prati pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusijom predvođene Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i očekuje da se Beograd uskladi sa spoljnom politikom EU, rekla je portparolka EU Maja Kocijančič.

Od Srbije se očekuje da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU„, rekla je Kocijančič.

Pažljivo pratimo situaciju i razmatramo ta pitanja u našim redovnim političkim i trgovinskim razgovorima sa srpskim vlastima„, dodala je portparolka EU.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je za vreme posete Beogradu 19.oktobra najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU 25. oktobra.

Sporazum sa EAEU, čije su članice Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Krigizija, Srbiji će omogućiti pristup tržištu sa 180 miliona potrošača.

Zvaničnica EU je rekla da Srbija može da sklapa sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama pre nego što postane članica EU.

U kontekstu pristupnih pregovora, Srbija se obavezala da se na dan pristupanja EU povuče iz svih bilateralnih spljnotrgovinskih sporazuma. Izlazak Srbije iz ugovora o slobodnoj trgovini sa trećim stranama nije novi uslov već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koji žele da se priključe EU„, rekla je Kocijančič.

Ona je dodala da je EU najznačajniji trgovinski partner Srbije jer međusobna trgovina čini 63% ukupne trgovine Srbije uz vrlo dobru dinamiku rasta.

Trgovina sa Rusijom je manja od 10% ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Pored toga, evropske investicije u Srbiji su više nego 10 puta veće od ruskih„, rekla je portparolka Evropske komisije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…