Evropska komisija potpisala prvi ugovor o kupovini vakcine protiv koronavirusa

vakcinacija

Brisel, 28. avgust 2020. – Evropska komisija potpisala je prvi ugovor sa britanskom farmaceutskom firmom „Astra Zeneka“ o kupovini potencijalne vakcine protiv koronavirusa.

Da bi osigurala 300 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 100 miliona doza, EU je uplatila 336 miliona evra.

Ugovorom je predviđena kupovina vakcina za 27 zemalja Evropske unije, kao i mogućnost donacije siromašnijim zemljama ili preusmeravanje drugim zemljama Evrope, saopštila je Komisija.

Članice EU će, prema ugovoru potpisanom 27. avgusta, moći da kupe 300 miliona doza vakcine te kompanije, uz opciju kupovine još 100 miliona doza, srazmerno broju stanovnika.

Komisija je farmaceutskoj kompaniji uplatila depozit od 336 miliona evra.

Ukupna cena koju će EK platiti za 300 miliona doza nije objavljena, ali prema ranijem dogovoru koji su u junu sa Astra Zenekom postigli Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, ta firma je pristala da proda 300 miliona doza za 750 miliona evra.

Ne možemo u ovom trenutku da kažemo tačnu cenu po dozi. Međutim, značajan deo ukupnih troškova obezbeđen je iz fonda za vakcine – Instrumenta za hitnu podršku„, rekao je portparol EK.

Astra Zeneka je već dogovorila prodaju 300 miliona doza iste vakcine SAD za 1,2 milijardi dolara i prodaju do 30 miliona doza Velikoj Britaniji za 86,5 miliona dolara.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je izjavila da Komisija radi non stop da građanima EU što pre nabavi bezbednu i efikasnu vakcinu protiv COVID-19, saopšteno je na sajtu EK.

Stupanje na snagu ugovora sa Astra Zenekom je važan korak u tom pravcu„, rekla je Fon der Lajen.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kirijakides izjavila je da potpisivanje ugovora deo nastojanja EU da obezbedi „raznovrstan portfolio vakcina“ u cilju zaštite zdravlja građana i da očekuje da ubrzo budu postignuti dogovori s drugim proizvođačima vakcina.

EK nastavlja slične pregovore o kupovini vakcina drugih proizvođača, a do sada je imala uspešne razgovore sa kompanijama Sanofi-GSK, Džonson i Džonson, Kjurvak i Moderna, navedeno je u saopštenju.

Komisija je u junu usvojila Evropsku strategiju o vakcinama, čiji je cilj da svi evropski državljani dobiju kvalitetnu, bezbednu, efikasnu i pristupačnu vakcinu u roku od 12 do 18 meseci.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…