Evropska komisija pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU

Valdis Dombrovskis

Brisel, 28. maj 2020. – Evropska komisija je pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olakšavanju prekograničnih ulaganja unutar EU.

Konsultacije su otvorene do 8. septembra 2020, Komisija poziva ispitanike da da navedu što više informacija.

Privatna ulaganja ključna su za finansiranje evropske privrede. Doprinose stvaranju radnih mesta i diversifikaciji usluga i proizvoda na jedinstvenom tržištu. Privatno finansiranje biće posebno važno za uklanjanje negativnih ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Ako želimo podstaknuti pojedince i preduzeća da ulažu širom EU i da imaju koristi od jedinstvenog tržišta, za naše ulagačko okruženje potrebna su jasna i dosledna pravila sa efikasnim pravnim lekovima”, rečeno je iz Evropske komisije.

Kao što je najavljeno u Novoj industrijskoj strategiji za Evropu, novi akcioni plan za uniju tržišta kapitala uključivaće inicijativu za jačanje zaštite ulaganja unutar EU, kao i kako bi se omogućili raznolikiji izvori finansiranja za evropska preduzeća, posebno mala i srednja preduzeća.

Podsećamo,Evropska komisija nedavno je predstavila predlog za osnivanje fonda od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa.

Nakon nedavnog raskida bilateralnih ugovora o ulaganju unutar EU, ovim javnim konsultacijama građani EU i drugi akteri pozvani su da izraze svoje stavove o prednostima ili slabostima prekograničnog ulaganja u EU.

Cilj je oceniti postojeći okvir za zaštitu ulaganja, uključujući pravila i mehanizme za rešavanje sporova.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli Evropi da se oporavi od pandemije korona virusa. Podsticanje prekograničnih ulaganja unutar EU sada je važnije nego ikad pre. Želimo li povećati prekogranična ulaganja, moramo povećati poverenje ulagača. Podstičem što više aktera da podele svoje stavove i iskustva u vezi s prekograničnim ulaganjima u EU i kako ih poboljšati”, izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik Komisije za privredu  u interesu građana .

Javne konsultacije uključiće se u buduće političke inicijative Evropske komisije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…