Evropska komisija pokrenula javne konsultacije o novom akcionom planu za digitalno obrazovanje

istraživanje

Brisel, 18. jun 2020. – Evropska komisija je pokrenula javne konsultacije na nivou EU kako bi se u novi akcioni plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tokom krize koju je uzrokovao korona virus.

Zbog pandemije su pozatvarane i škole i univerziteti. Učenje na daljinu i učenje putem interneta i digitalne tehnologije upotrebljavali su se više nego ikada.

Rezultati konsultacija pokazaće razumevanja na osnovu novostečenih iskustava i biće uključeni u predloge za novi akcioni plan, koji će biti posebno važan u periodu oporavka od krize.

Javnim konsultacijama Evropska komisija nastoji da prikupiti stavove svih građana, ustanova i organizacija iz javnog i privatnog sektora koji žele podeliti svoja gledišta i iskustva iz dosad nezabeležene krize, kao i svoju viziju digitalnog obrazovanja u Evropi.

Konsultacije će biti dostupno na svim službenim jezicima EU, a trajaće do 4. septembra.

Postupku konsultacija doprineće niz letnjih informativnih događaja na internetu, koja će se organizovati kako bi se prikupilo što više mišljenja o digitalnom obrazovanju i iskustava stečenih tokom krize.

Inače, digitalna transformacija jedan je od prioriteta Evropske komisije, kako je utvrđeno u vodećoj strategiji pod nazivom Evropa spremna za digitalno doba.

Visokokvalitetno i inkluzivno obrazovanje i osposobljavanje izrazito su važni za uspešnu realizaciju te transformacije i pripremu svih Evropljana za život i rad u digitalnom dobu. S tim ciljevima Evropska komisija će u septembru 2020. predstaviti novi akcioni plan za digitalno obrazovanje.

Taj plan biće ključan instrument u oporavku od krize koju je uzrokovao korona virus, a u njemu će se u obzir uzeti iskustva stečena tokom krize i dugoročna vizija za evropsko digitalno obrazovanje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…