Evropska komisija pokreće Evropsku platformu za podatke o korona virusu

farmacija

Brisel, 23. april 2020. – Evropska komisija je, zajedno s više partnera, pokrenula Evropsku platformu za podatke o bolesti COVID-1 9.

Platforma je pokrenuta kako bi se omogućilo brzo prikupljanje i razmena dostupnih istraživačkih podataka.

Platforma, koja je deo Akcionog plana „ERA protiv koronavirusa”, još je jedan bitan korak u nastojanjima EU da pomogne istraživačima u Evropi i svetu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Mariya Gabriel, EU komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je da je „pokretanje Evropske platforme za podatke o bolesti COVID-19 bitna i konkretna mera za pospešivanje saradnje u borbi protiv koronavirusa“. Ona dodaje i da „već dugi niz godina osiguravamo posebnu podršku za otvorenu nauku i otvoreni pristup, a sada je vreme da učinimo još više i udružimo snage s našim istraživačima“.

Ocenjuje da će se, uz pomoć ove mere, bolje razumeti i dijagnostikovati, a s vremenom i pobediti pandemija.

Nova platforma, saopšteno je iz Komisije, obezbediće otvoreno, pouzdano i nadogradivo evropsko i globalno okruženje u kojem istraživači mogu pohranjivati i deliti skupove podataka, kao što su nizovi DNK-a, strukture belančevina, podaci dobijeni pretkliničkim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima kao i epidemiološki podaci.

Platorma je rezultat zajedničkog rada Evropske komisije, Evropskog bioinformatičkog instituta Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL-EBI), infrastrukture Elixir i projekta COMPARE, kao i rada država članica EU i drugih partnera.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…