Evropska komisija pojačava borbu protiv zločina iz mržnje širom Evrope

Foto: europa.eu

Brisel – Evropska komisija uputila je poziv na akciju svim Evropljanima da se suprotstave zločinima iz mržnje i da zagovaraju toleranciju i poštovanje različitosti.

Ovaj poziv je deo usvojenog dokumenta „Nema mesta za mržnju: Evropa ujedinjena protiv mržnje„.

Iz Komisije navode da se širom Evrope beleži porast govora mržnje i zločina iz mržnje, a dokazi pokazuju da su jevrejska i muslimanska zajednica posebno pogođene.

Evropska komisija i Visoki predstavnik pojačavaju svoje napore u borbi protiv mržnje u svim njenim oblicima, jačajući delovanje u različitim politikama, uključujući bezbednost, digitalno okruženje, obrazovanje, kulturu i sport.

Ovo uključuje dodatno finansiranje za zaštitu verskih objekata i biće podržano imenovanje izaslanika sa eksplicitnim mandatom da se maksimizira potencijal politika EU za borbu protiv mržnje.

S tim u vezi, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Evropa je mesto gde se poštuju različiti kulturni i verski identiteti.

Dodala je da su poštovanje i tolerancija temeljne vrednosti evropskog društva društava. „Zato moramo da se suprotstavimo antisemitizmu i antimuslimanskoj mržnji, kad god naiđemo na to. Dostojanstvo i bezbednost svakog pojedinca u našoj Evropskoj uniji su najvažniji”, naglasila je Fon der Lajen, objavljeno je u saopštenju Evropske komisije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…