Evropska komisija: Platforma Booking.com ubuduće mora da poštuje strože kriterijume EU

Brisel – Evropska komisija je označila sajt za rezervaciju smeštaja Booking.com kao takozvanog „čuvara kapije“ (gatekeeper).

To znači da će ova platforma ubuduće morati da poštuje strože propise EU prema novom Zakonu o tržišnim uslugama (DMA).

Kako se navodi u pomenutom zakonu, „čuvari kapije“ su digitalne platforme i društvene mreže koje osiguravaju bitnu vezu između poslovnih korisnika i krajnjih potrošača i imaju veoma snažan uticaj na tržište.

Zakonom je utvrđen spisak dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi koji će „čuvari kapije“ morati da primenjuju u svakodnevnom poslovanju kako bi se osigurala pravednost i otvorenost digitalnih tržišta i sprečilo stvaranje monopola.

Na sajtu Evropske komisije se naglašava da sajt Booking.com ima šest meseci da se uskladi sa svim zahtevima koji proizilaze iz novog zakona.

Komisija je istovremeno navela da je odlučila da pokrene istragu u vezi sa društvenom platformom Iks (Tviter) i proveri tvrdnje kompanije koja smatra da ne treba da bude označena u Evropskoj uniji kao „čuvar kapije„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…