Evropska komisija otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada

osoba sa invaliditetom

Brisel, 09. jun 2020. – Evropska komisija je otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada osobama s invaliditetom.

Ovom nagradom prepoznaje se inicijativa gradova širom EU kao i napori koje su uložili da postanu pristupačniji za osobe s invaliditetom.

Pristupačni gradovi garantuju bolji kvalitet života i jednake mogućnosti pristupa svim resursima i prednostima koje nude.

Poslednjih meseci gradovi su imali važnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima, kao što je, na  primer pandemija koronavirusa, a to će se odraziti i na ovogodišnju konkurenciju.

Helena Dalli, evrokomesarka za ravnopravnost, izjavila je: “Gradovi su na prvoj liniji kad je reč o borbi protiv problema uzrokovanih koronavirusom. Pristup javnim mestima i uslugama važniji je nego ikada. Zbog toga će se ove godine posebno naglasiti važnost dostupnosti javnih usluga u doba pandemije”.

Gradovi EU sa više od 50 000 stanovnika pozvani su da se prijave do 9. septembra 2020, a Evropska komisija nagradiće najbolje gradove s nagradama u iznosu od 150 000, 120 000 i 80 000 evra.

Evrokomesarka Dalli proglasiće prvog pobednika na svečanosti dodele nagrada početkom decembra  2020.

Prošle godine nagrada za pristupačnost grada osobama s invaliditetom za 2020. dodeljena je Varšavi zbog sposobnosti da u kratkom vremenu znatno poboljša pristup sadržajima u gradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…