Evropska komisija očekuje od srpskih vlasti dodatne informacije o finansijskim proverama pojedinaca, udruženja i medija

Evropska komisija

Brisel, 29. jul 2020.  – Evropska komisija očekuje dodatne informacije o merilima odabira onih prema kojima srpske vlasti preduzimaju finansijske provere i naglašava da su civilno društvo i organizacije za odbranu ljudskih prava „ključna komponenta svakog demokratskog društva i moraju imati slobodu delovanja“.

Podsećamo da je više od 140 organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca podržalo zahtev da vlast u Srbiji, bez odlaganja, predoči osnove sumnje zbog kojih je naloženo vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.

To je izjavila portparolka u EK Ana Pisonero koja je podvukla da se „mora reći da je bitka za suzbijanje pranja novca važan sastavni deo evropske integracije Srbije”.

Istovremeno je vrlo jasno„, stavila je do znanja Ana Pisonero,“da je civilno društvo sa snažnom moći delovanja bitno važna komponenta svakog demokratskog društva, a kao takvo mora biti uvaženo i prema njemu se tako moraju i vladati državne institucije„.

Portparolka Pisonero je time na redovnoj konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji odgovorila na pitanje kakav je stav Komisije prema potezima srpskog ministarstva finansija kojima se, kako je rečeno, guše kritička misao i stavovi opozicije prema vlastima.

Predstavnica za štampu u EK je istakla da „Evropska komisija pažljivo prati vesti“ o merama srpske vlade da se uđe u trag finansijskim tokovima i sprečavanju pranja novca, uključujući medije i nevladine organizacije.

Očekujemo dodatne informacije od nadležnih (srpskih) vlasti, kao i saznanja o merilima po kojima se vrši odabir onih prema kojima se preduzimaju te mere„, dodala je.

Organizacije civilnog društva i one koje brane ljudska prava igraju ključnu ulogu u snaženju svesti o građanskim i političkim pravima i moraju imati slobodu delovanja„, zaključila je portparolka u EK Ana Pisonero, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…