Evropska komisija objavila smernice za nastavnike za rad na digitalnoj pismenosti mladih

Marija Gabrijel

Brisel, 11. oktobar 2022. – Evropska komisija objavila je Smernice za nastavnike i vaspitače u osnovnim i srednjim školama o tome kako da se bave dezinformacijama i promovišu digitalnu pismenost u učionicama.

Smernice pružaju praktičnu pomoć učiteljima i vaspitačima a uključuju definicije, vežbe na času i načine podsticanja „zdravih onlajn navika„.[/quotes]

Pokrivene su tri glavne teme: izgradnja digitalne pismenosti, borba protiv dezinformacija i procena i evaluacija digitalne pismenosti.

Trenutno u Evropi svaki treći trinaestogodišnjak nema osnovne digitalne veštine (kada se direktno testiraju) a, prema podacima OECD, samo se nešto više od polovine petnaestogodišnjaka u EU prijavilo da uči kako da otkrije da li su informacije subjektivne ili pristrasne.

Shodno tome, postoji jasna potreba za jačanjem uloge obrazovanja i obuke u borbi protiv dezinformacija i na promovisanju digitalne pismenosti, kao i medijske pismenosti. To će povećati otpornost i mogućnosti efikasnije borbe protiv uticaja onlajn dezinformacija„, saopštila je Evropska komisija.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel rekla je da Smernice nastavnicima nude znanje i oruđa koja su im potrebna da nauče mlade kako da se „kreću“ u digitalnom svetu.

Sada će čak i nastavnik bez ili sa malo prethodnog iskustva u digitalnom obrazovanju moći efikasno da objasni mladima kako da uoče dezinformacije„, rekla je Gabrijel na predstavljanju Smernica.

Komesar za unutranje tržište Tijeri Breton rekao je da je cilj Smernica i nove strategije Bolji internet za decu (BIK) da se olakša negovanje digitalne pismenosti od najranijih dana u školama širom Evrope.

Smernice su razvijene uz podršku stručne grupe Evropske komisije za borbu protiv dezinformacija i promociju digitalne pismenosti kroz obrazovanje i obuke.

Stručna grupa je istovremeno objavila izveštaj u kojem je analizirana uloga obrazovanja i obuka u borbi protiv dezinformacija. Takođe su predstavljena moguća rešenja kroz politike na EU i nacionalnom nivou.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…