Evropska komisija objavila smernice za klinička ispitivanja tokom pandemije korona virusa

kliničko testiranje

Brisel, 28. april 2020. – Kako bi se, i tokom pandemije korona virusa, obezbedila dalja klinička ispitivanja u Evropskoj uniji, Evropska komisija je objavila smernice za klinička ispitivanja.

Cilj smernica je ublažavanje posledica poremećaja u kliničkim ispitivanjima u Evropi, a time i negativnog učinka pandemije, a da se pritom ne dovedu u pitanje kvalitet i bezbednost ispitivanja.

Ključne smernice obuhvataju distribuciju lekova bolesnicima u kliničkim ispitivanjima, daljinsku verifikaciju podataka i komunikaciju s nadležnim institucijama.

Stela Kiriakides. evropska komesarka nadležna za zdravlje i bezbednost izjavila je da smo „smo usred

najgore pandemije u novijoj istoriji“ kao i da  je „apsolutno neophodna fleksibilnost u sprovođenju pravila kako bismo omogućili dalja istraživanja i terapije za hronične i retke bolesti“.

Evrokomesarka ocenjuje da su „razvoj i primena efikasnih dijagnostičkih metoda, terapija i vakcina najvažniji koraci u zaustavljanju korona virusa“.

Dodaje i da će Komisija, na međunarodnoj donatorskoj konferenciji 4. maja,  podstaknuti globalnu saradnju i podršku za te ciljeve, s ciljem prikupljanja sredstava u iznosu od 7,5 milijardi evra za dobrobit globalne zajednice.

Zajedničkim snagama pobedićemo korona virus“, kategorična je Kiriakides.

Smernice su važan deo celokupne strategije za pronalazak terapije i vakcine za zaštitu građana od korona virusa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…