Evropska komisija objavila smernice kojima štiti prava putnika i u uslovima pandemije korona virusa

putnici

Brisel, 18. mart 2020. –  Evropska komisija (EK) je, u sklopu nastojanja da ublaži ekonomske efekte pandemije COVID-19, objavila smernice koje će obezbediti da se prava putnika u EU poštuju dosledno širom bloka.

EK je objavila i spisak mera koje se tiču putovanja u članicama EU.

S obzirom da su nacionalne vlade uvele različite mere, uključujući ograničenja putovanja i graničnu kontrolu, svrha smernica je da uvere putnike da su njihova prava zaštićena, saopštila je EK.

U svetlu masovnih otkazivanja i kašnjenja sa kojima se suočavaju putnici i prevoznici zbog pandemije korona virusa, Komisija želi da pruži pravnu sigurnost oko primene prava putnika u EU„, rekla je evropska komesarka za transport Adina Valea i dodala da će EK nastaviti da prati situaciju i da će, u slučaju potrebe, preduzeti dalje korake.

Smernice će, navodi EK, pomoći putnicima, industriji i nacionalnim vlastima u situaciji bez presedana kada nacionalne vlade uvode ograničenja putovanja.

Očekuje se da smernice takođe pomognu da se smanje troškovi transportnog sektora koji je teško pogodila pandemija.

Smernice pokrivaju prava putnika u vazdušnom, železničkom, drumskom i vodnom prevozu, i pomorskom i rečnom, kao i odgovarajuće obaveze prevoznika.

Kako se navodi, ako je npr. putniku otkazan put, on može da izabere da li želi mu se nadoknadi cena karte ili da se njegovo putovanje preusmeri do konačne destinacije.

Istovremeno se u smernicama precizira da su trenutne okolnosti vanredne i da to ima posledice po odredjena prava, odnosno da se putnici ne mogu pozivati na njih u nekim slučajevima, poput naknade u slučaju otkazivanja leta manje od dve nedelje od datuma polaska, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…