Evropska komisija objavila rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

Evropska komisija

Brisel, 13. avgust 2020. – Evropska komisija objavila je rezultate godišnjeg pregleda opterećenosti za 2019.

U pregledu se predstavlja šta Evropska unija čini da pojednostavi zakonodavstvo, smanji regulatorno opterećenje i izbegne donošenje suvišnih propisa.

Godišnji pregledi deo su Agende za bolju regulativu i Programa REFIT koji je pokrenut 2012.

U pregledu za 2019. predstavljene su inicijative za smanjivanje opterećenja u nizu oblasti, kao i završni izveštaj platforme REFIT.

Ukupno je tokom 2019. prihvaćena 31 inicijativa sa ciljem pojednostavljenja i smanjivanja opterećenja,  završeno je 14 evaluacija i provera primerenosti, a u postupku je 79 inicijativa i minimalno 49 evaluacija.

Evropska komisija će na osnovu dosadašnjih iskustava nastaviti uklanjati administrativna opterećenja.

U maju 2020. osnovana je nova grupa na visokom nivou pod nazivom „Platforma Fit for Future” koja će joj u tome pomagati, a poseban naglasak biće na iskorišćavanju potencijala digitalizacije; nova platforma zamenjuje platformu REFIT i oslanja se na dosadašnja iskustva.

Pored toga, portal „Iznesite svoje mišljenje” namenjen javnim raspravama obnovljen je kako bi građani lakše iznosili svoja mišljenja o zakonodavnim predlozima Komisije.

Komisija će na jesen izneti svoje predloge za dodatno pojednostavljivanje propisa EU i poboljšavanje transparentnosti zakonodavnog postupka. Biće uveden i pristup „jedan za jedan” – ako novi propis predstavlja dodatno opterećenje za građane i kompanije, ukida se ekvivalentno postojeće opterećenje u toj oblasti.

Tim merama Komisija nastoji ostvariti ciljeve u oblastima zaštite životne sredine, socijalne politike i u digitalizacije uz minimalne troškove i angažovanje šire javnosti i poslovne zajednice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…