Evropska komisija objavila nove smernice za digitalne kompetencije

Marija Gabrijel

Brisel, 14. jul 2020. – Evropska komisija je objavila nove smernice kako bi građanke i građani Evrope, uz pomoć nastavnog osoblja i poslodavaca, stekli digitalne veštine potrebne za opstanak na tržištu rada nakon pandemije korona virusa.

Izveštaj o digitalnim kompetencijama i smernice za sprovođenje sadrže praktične korake, ključne mere, savete i resurse na internetu za najprimereniju primenu evropskog okvira digitalnih kompetencija (DigComp), od obrazovanja do održivog zapošljavanja i preduzetništva.

„Socijalno distanciranje je proteklih meseci promenilo način na koji komuniciramo, istražujemo i inoviramo na radnom mestu i moramo svim građankama i građanima pružiti odgovarajuće digitalne veštine kako bismo i dalje mogli poslovati na taj način“, izjavila je Marija Gabrijel, komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Podrška za upravljanje digitalnom tranzicijom u središtu je evropskog programa veština. Komisija će tokom jeseni predstaviti ažurirani  akcioni plan za digitalno obrazovanje i komunikaciju o stvaranju evropskog prostora obrazovanja.

Evropski okvir digitalnih kompetencija (DigComp) podupiraće rad zemalja, preduzeća i socijalnih partnera u razvoju digitalnih kompetencija. U studijama slučaja u izveštaju prikazani su praktični primeri razvoja digitalnih kompetencija, a u Vodiču navode se posebne smernice, primeri i korisni resursi za upotrebu DigCompa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…