1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropska komisija objavila interne smernice za osoblje o interakciji sa onlajn modelima veštačke inteligencije

Evropska komisija objavila interne smernice za osoblje o interakciji sa onlajn modelima veštačke inteligencije

Evropska komisija
Foto: europa.eu

Brisel – Evropska komisija je objavila interne smernice za osoblje o korišćenju i interakciji sa onlajn generativnim modelima veštačke inteligencije (AI), posebno o njihovim ograničenjima i rizicima.

Smernice pokrivaju alate treće strane javno dostupne na mreži, kao što je CHatGPT. One imaju za cilj da pomognu osoblju Evropske komisije u razumevanju rizika i ograničenja koje alati dostupni na mreži mogu doneti i da podrže odgovarajuću upotrebu ovih alata„, navodi se u pratećoj belešci, preneo je Euraktiv.

Konkretno, ovaj dokument ima za cilj da usmerava članove osoblja u upravljanju rizicima i ograničenjima generativne AI kao što su CHatGPT, Bard i Stable Diffusion koji generišu sadržaj na osnovu korisničkih upita.

Komisija je primetila kako ovi alati imaju potencijal da povećaju efikasnost i poboljšaju kvalitet radne kancelarijske produktivnosti jer bi mogli da pomognu u pisanju brifinga i razvoju kompjuterskog koda, ali da se upotreba mora zaštititi pod određenim uslovima.

U smernicama se napominje da „razmotreni rizici i ograničenja nisu nužno relevantni za interno razvijene generativne AI alate Komisije„.

Navodi i da će se „interni alati koje je razvila i/ili kontroliše Komisija procenjivati od slučaja do slučaja u okviru postojećeg korporativnog upravljanja za IT sisteme„.

Pored toga, naglašava se da ga treba smatrati „živim dokumentom“ koji treba da se ažurira na osnovu tehnološkog razvoja i nadolazećih regulatornih intervencija, odnosno Zakona o veštačkoj inteligenciji EU.

Prvi navedeni rizik je obelodanjivanje osetljivih informacija ili ličnih podataka javnosti, jer smernice ističu da se svaki ulaz koji se daje onlajn generativnom modelu veštačke inteligencije zatim prenosi dobavljaču veštačke inteligencije, što znači da se kasnije može uneti u buduće generisane rezultate.

Stoga je osoblju EU zabranjeno da deli „sve informacije koje već nisu u javnom domenu i lične podatke, sa onlajn dostupnim generativnim modelom AI„.

Druga tačka se odnosi na potencijalne nedostatke AI modela, koji mogu dovesti do pogrešnih ili pristrasnih odgovora zbog nepotpunog skupa podataka ili dizajna algoritma.

Pravilo je, dakle, da zvaničnici EU „treba da uvek kritički procenjuju svaki odgovor koji proizvede onlajn dostupan generativni model AI na potencijalne pristrasnosti i činjenično netačne informacije„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…