Evropska komisija: Najmanje 22 milijardi evra treba uložiti u podršku za zapošljavanje mladih u EU

Bridge to Jobs

Brisel, 01. jul 2020. – Evropska komisija pokreće program podrške za zapošljavanje mladih, namera je omogućiti novim generacijama lakši prelazak u svet rada.

Novom merom Evropska komisija nastoji obezbediti što bolje mogućnosti za razvoj ličnog potencijala i tako omogućiti mladima da učestvuju u oblikovanju budućnosti EU i napreduju u zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Pandemija korona virusa pokazala je da mnogima od njih često nije lako pronaći prvi posao.

S tim u vezi  moramo delovati brzo”, poručuju iz Komisije i dodaju da je “sad pravo vreme da pomognemo sledećoj generaciji”.

Komisija koristi ovu priliku kako bi ugradila zelenu i digitalnu tranziciju u samu srž politika mladih i zapošljavanja.

U okviru instrumenta Naredna generacija EU i budućeg budžeta EU, Komisija je već predložila znatne mogućnosti finansiranja zapošljavanja mladih, a sada je na državama članicama da ih iskoriste.

U podršku za zapošljavanje mladih trebalo bi uložiti najmanje 22 milijardi evra.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis izjavio je: “Danas, u doba krize, važnije je nego ikad pomoći sledećoj generaciji Evropljana da rade i napreduju. Predlažemo jasne i konkretne korake kako bi mladi dobili poslovne prilike koje zaslužuju. U današnjim predlozima pojašnjavamo i koja su sredstva EU dostupna državama članicama za povećanje zaposlenosti među mladima. Ulaganjem u mlade sada stvaramo konkurentno, otporno i uključivo tržište rada sutrašnjice”.

Nikolas Šmit, komesar za zapošljavanje i socijalna prava, rekao je da je sad je pravo vreme za sprovođenje neophodne reforme podrške za mlade. “Naša je obaveza milionima mladih s diplomom koji traže prvi posao osigurati svu moguću podršku. Naši mladi zaslužuju najbolje prilike kako bi mogli razviti svoj puni potencijal”, dodaje on.

Detaljnije informacije o programu dostupne su na sajtu Evropske komisije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…