Evropska komisija jača transparentnost o prelascima službenika u privatni sektor

Evropska komisija pristala je, pod pritiskom da poveća transparentnost u svojoj saradnji s lobistima, objaviti imena svojih visokih dužnosnika koji prelaze u privatni sektor, prenose evropski mediji.

U pismu evropskom ombudsmanu Emily O'Reilly, koja je zatražila tu promenu, Komisija navodi da će objavljivati popis takvih promena radnih mesta jednom godišnje, dodajući da je uravnotežila pravo službenika na privatnost s njihovom obvezom da izbegavaju sukob interesa, prenosi Politico.eu.

O'Reilly je pozdravila odluku, kazavši da ona pokazuje "daljnji napredak" Evropske komisije kad je reč o transparentnosti, što je predsednik EK Jean-Claude Juncker proglasio svojim prioritetom.

Izrazila je ipak zabrinutost zbog odluke Evropske komisije da te podatke objavljuje jednom godišnje, zauzimajući se da to čini češće.

Po pravilima Evropske komisije, bivši visoki službenici moraju zatražiti dozvolu od Komisije pre nego pređu u privatni sektor i to dve godine nakon odlaska iz Komisije. Ne smeju, takođe, lobirati u Evropskoj komisiji 12 meseci nakon odlaska.

Odlukom nije zadovoljna nevladina organizacija Corporate Europe Observatory.

"Izveštaj Evopske komisije ne obuhvata sve visoke službenike koji odlaze, nego samo one za koje se oceni da su prešli na novi posao koji bi mogao biti povezan s lobiranjem ili zagovaranjem interesa", kazala je predstavnica te organizacije Vicky Cann.

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…