1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropska komisija formalno zatvorila Mehanizam za saradnju i verifikaciju (CVM) za Bugarsku i Rumuniju

Evropska komisija formalno zatvorila Mehanizam za saradnju i verifikaciju (CVM) za Bugarsku i Rumuniju

Foto: europe.eu

Brisel – Evropska komisija je formalno zatvorila Mehanizam za saradnju i verifikaciju (CVM) za Bugarsku i Rumuniju.

CVM je uveden kada su Bugarska i Rumunija pristupile EU 2007. kao prelazna mera za ubrzavanje napretka u oblastima pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala u Bugarskoj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Bugarskoj i Rumuniji na značajnom napretku koji su postigle od ulaska u EU.

Vladavina prava je jedna od naših osnovnih zajedničkih vrednosti i obe članice sprovele su značajne reforme poslednjih godina„, istakla je fon der Lajen.

Komisija je od 2007. redovno izveštavala o napretku relevantnih reformi u Bugarskoj i Rumuniji. U oktobru 2019. objavila je poslednji CVM izveštaj za Bugarsku a u novembru 2022. za Rumuniju.

Nakon toga, za obe članice EU Komisija je ocenila da su na zadovoljavajući način ispunile obaveze utvrđene Mehanizmom u vreme ulaska u Uniju i da treba da nastave da rade na sprovođenju konkretnih obaveza iz zaključaka izveštaja. Obe zemlje taj posao su završile u junu.

Evropska komisija navodi da je u julu obavestila Savet i Evropski parlament o nameri da formalno zatvori CVM za Bugarsku i Rumuniju pošto su ispunjene sve konkretne obaveze iz zaključaka u izveštajima Mehanizma.

Dodaje se da će EK nastaviti da sarađuje sa dve zemlje u okviru godišnjih izveštaja o vladavini prava, kao za sve članice Unije.

Potpredsednica EK za vrednosti i trnsparentnost Vera Jurova izrazila je zadovoljstvo što su Bugarska i Rumunija ispunile sva merila iz Mehanizma.

Posvećenost i bliska saradnja sa EK tokom godina dale su rezultate. Važno je da se zadrži momentum i nastave napori u okviru ciklusa godišnjih izveštaja o vladavini prava„, rekla je Jurova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…