Evropska komisija: Ekonomski rast Srbije ove godine prigušen

Foto: europa.eu

Brisel – Ekonomski rast Srbije u 2023. ostaće prigušen a zatim će ubrzati i u 2024. i 2025. preći tri procenta pošto će uticaj manje lnflacije na realno raspoložive prihode delovati podsticajno na privatnu potrošnju.

To je ocenila Evropska komisija u Jesenjim ekonomskim prognozama.

Komisija prognozira da će Srbija u 2023. ubeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2%, u 2024. od 3,1 a u 2025. godini od 3,7%.

Istovremeno se očekuje dalji pad deficita opšte države i koeficijenta duga prema BDP a uz pomoć visokog nominalnog rasta BDP i manjih transfera kapitala državnim energetskim preduzećima.

Inflaciju u Srbiji u 2023. Komisija prognozira na 12,7% da bi u 2024. pala na jednocifrenu, na 5,5% , i zatim se u 2025. spustila na 3,6% , u okvire ciljane od strane centralne banke.

Evropska komisija u izveštaju upozorava i na veliku neizvesnost i znatne rizike za manji rast, s obzirom da i dalje traje ruska agresija na Ukrajinu i na intenziviranje drugih geopolitičkih tenzija.

Takođe se upozorava da bi inflacija upornija od trenutno projektovane mogla nepovoljno da deluje na povećanje kupovne moći i time na usporavanje potrošnje i realnog rasta.

Ocenjuje se i da bi produženo usporavanje ekonomija vodećih trgovinskih partnera Srbije, posebno u EU, moglo da ugrozi izvoz.

S druge strane, veće izmeštanje proizvodnje (iz EU u susedne zemlje) moglo bi pozitivno da deluje na strane investicije i izvoz Srbije, ocenila je Komisija, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…