Evropska komisija donela paket mera za dodatnu pomoć poljoprivrednom i prehrambenom sektoru

Brisel, 04. maj 2020. – Evropska komisija je objavila najnoviji paket vanrednih mera za pomoć poljoprivrednim i prehrambenim sektorima koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom korona virusom.

Navedene mere su objavljene 22. aprila 2020. godine.

Vanredne mere uključuju podršku za privatno skladištenje za mlečne i mesne sektore, privremeno odobrenje tržišnih mera samostalne organizacije za privredne subjekte u pogođenim sektorima i fleksibilnost u sprovođenju programa za podršku tržištu.

Pored tih tržišnih mera, Komisija je predložila da se državama članicama odobri upotreba sredstava iz fonda za ruralni razvoj za nadoknadu šteta poljoprivrednicima i malim poljoprivredno prehrambenim preduzeća u iznosima od 5000 do 50 000 evra.

Evropski Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Januš Vojćehovski izjavio je da je „Komisija brzo reagovala da bi osigurali sve potrebne mere za pomoć poljoprivrednicima i onima kojima je pomoć potrebna“.

Neka poljoprivredna i prehrambena tržišta su teško pogođena krizom. Međutim, uvjeren sam da ćemo merama osigurati konkretnu pomoć, poslati primeren signal tržištima, a uskoro i postići određeni nivo stabilnosti“, kaže evrokomesar.

Dodaje da „taj paket i prethodne mere podrške pokazuju da je Komisija spremna i delovati zavisno od razvoja situacije“.

Nastavićemo pratiti stanje, u bliskoj saradnji sa saradnicima, Evropskim parlamentom i državama članicama“, najavio je.

Mere su nastavak su opsežnog paketa mera koje je prethodno donela Komisija i njima se podupire poljoprivredno-prehrambeni sektor u ovim teškim vremenima uz povećane iznose državne podrške i produžene rokove za podnošenje zahteva za plaćanje.

Cilj veće fleksibilnosti u pogledu pravila zajedničke poljoprivredne politike je smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivrednike i nacionalne uprave.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…