1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Evropska komisija donela paket mera za dodatnu pomoć poljoprivrednom i prehrambenom sektoru

Evropska komisija donela paket mera za dodatnu pomoć poljoprivrednom i prehrambenom sektoru

Brisel, 04. maj 2020. – Evropska komisija je objavila najnoviji paket vanrednih mera za pomoć poljoprivrednim i prehrambenim sektorima koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom korona virusom.

Navedene mere su objavljene 22. aprila 2020. godine.

Vanredne mere uključuju podršku za privatno skladištenje za mlečne i mesne sektore, privremeno odobrenje tržišnih mera samostalne organizacije za privredne subjekte u pogođenim sektorima i fleksibilnost u sprovođenju programa za podršku tržištu.

Pored tih tržišnih mera, Komisija je predložila da se državama članicama odobri upotreba sredstava iz fonda za ruralni razvoj za nadoknadu šteta poljoprivrednicima i malim poljoprivredno prehrambenim preduzeća u iznosima od 5000 do 50 000 evra.

Evropski Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Januš Vojćehovski izjavio je da je „Komisija brzo reagovala da bi osigurali sve potrebne mere za pomoć poljoprivrednicima i onima kojima je pomoć potrebna“.

Neka poljoprivredna i prehrambena tržišta su teško pogođena krizom. Međutim, uvjeren sam da ćemo merama osigurati konkretnu pomoć, poslati primeren signal tržištima, a uskoro i postići određeni nivo stabilnosti“, kaže evrokomesar.

Dodaje da „taj paket i prethodne mere podrške pokazuju da je Komisija spremna i delovati zavisno od razvoja situacije“.

Nastavićemo pratiti stanje, u bliskoj saradnji sa saradnicima, Evropskim parlamentom i državama članicama“, najavio je.

Mere su nastavak su opsežnog paketa mera koje je prethodno donela Komisija i njima se podupire poljoprivredno-prehrambeni sektor u ovim teškim vremenima uz povećane iznose državne podrške i produžene rokove za podnošenje zahteva za plaćanje.

Cilj veće fleksibilnosti u pogledu pravila zajedničke poljoprivredne politike je smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivrednike i nacionalne uprave.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…