Evroposlanici podržali pravo na abortus, traže da se unese u Povelju EU o osnovnim pravima

Foto: europa.eu

Brisel – Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Evropski savet da seksualnu i reproduktivnu zdravstvenu zaštitu i pravo na bezbedan i legalan abortus doda u Povelju EU o osnovnim pravima.

Za rezoluciju, koja nije obavezujuća, glasalo je 336 poslanika, 163 je bilo protiv, a 39 je bilo uzdržano, saopštio je Evropski parlament.

Evropski poslanici osudili su nazadovanje u pravima žena i sve pokušaje da se ograniče ili uklone postojeće zaštite za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava (SRHR) i rodnu ravnopravnost, koji se, kako su naveli, dešavaju širom sveta, uključujući i u zemljama članicama EU.

Oni traže da se član 3. Povelje dopuni kako bi u njemu pisalo da „svako ima pravo na telesnu autonomiju, na slobodan, informisan, potpun i univerzalan pristup SRHR-u i svim povezanim zdravstvenim uslugama bez diskriminacije, uključujući pristup bezbednom i legalnom abortusu„.

U rezoluciji se pozivaju države članice da u potpunosti dekriminalizuju abortus u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije iz 2022. godine i da uklone i bore se sa preprekama za abortus.

Pozivaju se Poljska i Malta da ukinu svoje zakone i druge mere koje zabranjuju i ograničavaju abortus.

Osuđuje se i „činjenica da u nekim državama članicama“ lekari, a ponekad i čitave mediicinske ustanove, odbijaju da izvrše abortus.

Traži se i da metode i procedure vezane za abortus postanu obavezan deo nastavnog plana i programa za lekare i studente medicine, a da države članice obezbede pristup celom spektru usluga SRHR-a, uključujući sveobuhvatnom obrazovanju o seksualnosti i odnosima u skladu sa uzrastom.

Poslanici EP pozvali su Evropsku komisiju da osigura da organizacije koje rade protiv rodne ravnopravnosti i ženskih prava, uključujući reproduktivna prava, ne dobiju sredstva EU.

Francuski parlament je početkom marta izglasao reviziju ustava, kojom je pravo na abortus postalo deo ustava.

Za promenu Povelje EU o osnovnim pravima i uključivanje abortusa u nju potrebna je jednoglasna saglasnost svih država članica.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…