Evroposlanici osuđuju napore Rusije da potkopa evropsku demokratiju

Kremlj
Foto: pixabay.com

Brisel – Poslanici Evropskog parlamenta upozorili su u rezoluciji usvojenoj 8. februara da neki izabrani političari i partije u Evropi svesno služe interesima Moskve podrivajući jedinstvo i demokratiju EU.

U rezoluciji usvojenoj sa 433 glasa za, 56 protiv i 18 uzdržanih Parlament izražava ogorčenje i ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranih napora Rusije da potkopava evropsku demokratiju različitim vidovima mešanja i dezinformacijama.

Kremlj nastoji da unese podele među evropske građane, navodi se i ističe da Moskva regrutuje neke evroposlanike kao „agente uticaja“ i da je stvorila zavisne odnose sa nekim evropskim partijama, uključujući kroz finansiranje. One zatim pojačavaju rusku propagandu i služe ruskim interesima, navodi se u saopštenju Parlamenta.

U saopštenju se pominje i nedavno pisanje medija o letonskoj evroposlanici koja je navodno bila agent ruske službe FSB.

Evroposlanici su izrazili nezadovoljstvo što je Rusija, često kršeći zakonodavstvo EU, pronašla načine da obezbedi značajno finansiranje političkih partija, političara, zvaničnika i pokreta u nekoliko demokratskih zemalja kako bi se mešala u njihove demokratske procese.

To uključuje bankarske kredite, kupoprodajne i komercijalne ugovore i omogućavanje finansijskih aktivnosti.

U rezoluciji se navod primeri poslednjih pokušaja ruskog mešanja u nekim zemljama, uključujući obezbeđivanja narativa za partije i aktere krajnje desnice u Nemačkoj i Francuskoj u cilju podrivanja podrške javnosti Ukrajini, kao i u Slovačkoj.

Poslanici EP takođe su izrazili zabrinutost zbog širenja dezinformacija i ilegalnih sadržaja na platformi Iks.

Zabrinutost su evroposlanici izrazili i zbog podrške Moskve separatističkim pokretima u Evropi. Posebno brinu zbog navodnih veza sa katalonskim secesionistima i žele da se kontakti katalonskih evroposlanika sa predstavnicima Rusije ispitaju.

U rezoluciji se navodi da je rusko mešanje u Kataloniji bilo deo šire strategije Rusije za podsticanje unutrašnje destabilizacije i nejedinstva EU.

Parlament poziva pravosudne organe da pažljivo istraže navodne veze evroposlanika sa Kremljom, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…