Evropljani žele da glasaju o članstvu u EU

Gotovo polovina birača u osam velikih zemalja Evropske unije volela bi da može da glasa da li njihova država treba da ostane članica EU, o čemu će se na referendumu sledećeg meseca izjašnjavati Britanci. 

Novo istraživanje pokazalo je i da bi trećina ispitanika u članicama EU na takvom referendumu glasala za izlazak iz Unije. Za izlazak iz EU najviše bi glasali u Italiji a najmanje u Poljskoj. Istovremeno veći nego u samoj Britaniji procenat ispitanika očekuje izlazak te zemlje iz EU. Više ispitanika misli da bi Bregzit bio štetan za ekonomiju EU nego što je onih koji očekuju štetu za ekonomiju Britanije.
 
Od više od 6.000 ispitanika u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Španiji i Švedskoj, 45% je reklo da bi želelo da se izjasni o daljem članstvu u EU, pokazali su rezultati istraživanja firme Ipsos-MORI u kojem su učestvovali i građani Velike Britanije.
 
U tih devet zemalja žive tri četvrtine populacije EU i one u bruto domaćem proizvodu Unije učestvuju sa oko 80%.
 
Glas za izlazak iz EU dalo bi 48% Italijana i 41% Francuza ali samo 22% Poljaka i 26% Španaca.
 
"Posebno Italijani međutim žele priliku da se izjasne o daljem članstvu u EU, što ukazuje da mukama EU neće biti kraja ni ako Britanci u junu odluče da ostanu", rekao je šef istraživanja u kompaniji Ipsos-MORI Bobi Dafi (Bobby Duffy).
 
Italijanski pokret protiv establišmenta Pet zvezdica (5-Star) izrastao je inače u drugu po snazi političku snagu i zalaže se za izlazak Italije iz zone evra. Za izlazak iz zone evra je i francuska partija sa krajnje desnice Nacionalni front.
 
Istraživanje je pokazalo da 49% ispitanika u osam zemalja EU misli da će Britanija 23. juna glasati za izlazak iz EU, što je veći procenat nego u samoj Britaniji (35%).
 
Takođe 51% ispitanika smatra da će će tzv. Bregzit naneti štetu ekonomiji EU dok samo 36% misli da će naštetiti Britaniji.
 
U britanskoj kampanji za izlazak iz EU kažu da će Britanija biti u dobroj poziciji u pregovorima o novim trgovinskim sporazumima nakon što napusti blok, s obzirom da je peta po snazi svetska ekonomija.
 
Iz te kampanje istovremeno upozoravaju da je EU "suđena" dublja politička unija.
 
Međutim, pokazalo je istraživanje, mali broj evropskih glasača misli da je to verovatno.
 
Tek nešto više od 20% ispitanika u svih devet članica EU obuhvaćenih istraživanjem, uključujući Britance, smatra da će do 2020. EU biti više integrisana dok 40% misli da će biti manje.
 
Ideju da bi Bregzit mogao da pokrene domino efekat u drugim članicama EU deli oko polovine (48%) ispitanika u EU i 42% u zemljama van Unije. U EU je taj stav najrašireniji u Mađarskoj, Švedskoj, Italiji i Nemačkoj.
 
Van EU, u Severnoj Americi (SAD i Kanada) i tri vodeće zemlje Komonvelta (Indija, Australija i Južna Afrika) stavovi ispitanika su slični kao kod Britanaca. Tako u tih pet zemalja 38% građana misli da će Britanija glasati za izlazak iz EU.
 
Istraživanje je obavljeno između 25. marta i 8. aprila i obuhvatilo je više od 11.000 ljudi starih između 16 i 64 godine u devet članica EU, Australiji, Kanadi, Indiji, Južnoj Africi i SAD.

Izvor: Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…